Zajednička inspekcija u borbi protiv rada na crno

Ove nedelje Poreska Uprava i Inspektorat rada potpisaće ugovor koji predviđa da dve inspekcije zajedno kontrolišu da li kompanije drže neprijavljene radnike. Suzbijanjem rada na crno očekujemo da se dodatno smanji broj nezaposlenih, rekao je za RTS ministar za rad, zapošljavanje i socijalne politike Zoran Đorđević.

Republički zavod za statistiku objavio je da je u drugom kvartalu ove godine zabeležen najveći broj zaposlenih - 2.881.000 i najmanji broj nezaposlenih - 384.000 u periodu od 2014. do 2017. godine.

Borbom protiv rada na crno očekuje se dodatno smanjenje broja nezaposlenih, rekao je gostujući u Dnevniku RTS ministar Zoran Đorđević.

"Zajednička inspekcija Poreske Uprave i Inspektorata rada imaće mobilne timove koji će na licu mesta proveravati da li su radnici prijavljeni kod poslodavca i ukoliko nisu biće im pisane mandatne kazne i izricana upozorenja u zavisnosti od toga u kakvom su statusu radnici", rekao je Đorđević.

Kada je reč o minimalnoj ceni rada, ministar Đorđević očekuje da će se ona znati tokom septembra.

"Očekujem da dođe do dogovora i kompromisa svih i da će se do 15. septembra znati cena rada", rekao je ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Dosta polemike u javnosti je pokrenuo i Zakon o rodnoj ravnopravosti, i u tom smislu Đorđević je rekao da je Ministarstvo za rad već osnovalo sektor za rodnu ravnopravnost.

"Radimo na novom Antidiskriminacionom zakonu i Zakonu o rodnoj ravnopravnosti", rekao je ministar.

Prošla su dva meseca od ubistva dve žene i deteta ispred centara za socijalni rad nakon čega su usledili sastanci sa predsednicima opština i direktorima centara za socijalni rada.

Ministarstvo je tu da ustanovi stanje i da finansijki pomogne ali i da podseti šta su nadležnosti i obaveze lokalnih samouprava, smatra Đorđević.

Kada je reč o socijalnim radnicima, ministar je rekao da oni rade težak i odgovoran posao, te da građani svakog dana od njih očekuju rešenje problema.

"Želim da pružim podršku tim ljudima ali i da im pomognemo tako što ćemo izmeniti pravilnike i normative kako bi njihov rad bio koristan za građane", napomenuo je Đorđević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво