Mali Jugoslav jedini predškolac u Gornjoj Beloj Reci

Na području Školske uprave Užice, koja pokriva teritoriju 10 opština Zlatiborskog okruga, ove godine upisano je 140 prvaka manje nego lane. Pad broja učenika beleže gotovo sve gradske i seoske škole. Iako se polasku u školu radovao zbog drugara, petogodišnji Jugoslav Remović po svemu sudeći biće jedini đak izdvojenog odeljenja četvororazredne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Gornjoj Beloj Reci.

Do šest kilometara udaljene škole dovezli su ga roditelji, a ispred nje, umesto starijih drugara, dobrodošlicu mu je poželela učiteljica.

Kratko upoznavanje, zbunjenost i strah od nepoznatog, u lepoj i svetloj učionici školske zgrade obnovljenjene 2000. godine, zamenila je iskrena, dečija radost zbog đačkog pribora.

"Radim već pest godina u ovoj školi. U početku je tu bilo desetak učenika u sva četiri razreda, plus predškolci. Danas je, nažalost, tu jedan učenik. Šta će dalje biti i kako će se razvijati školstvo, bar u ovoj školi, neizvesno je", priča učiteljica Ivana Gredeljević.

U iščekivanju društva, Jugoslav će se privikavati na školu, učiti kako se pravilno sedi, drži olovka, crta i piše i to u školi u koju je njegov otac stizao peške, i u društvu drugara.

"Bilo je 40 đaka u školi kada sam ja išao. Radile su dve učiteljice, bile su obe učionice pune. Bilo je puno dece, a eto šta je sad, došlo vreme da nema više ko da ide u tu školu", priča Milan Remović.

Jugoslavljeva majka Ljiljana Remović objašnjava da od kuće do škole ima šest kilometara, a do Jasenova osam.

"Ove godine mora ovako da prođe – da ga vozimo i da ga čekamo, vraćamo, jer on ne može sam", dodaje Ljiljana.

U tri izdvojena odeljenja u matičnoj školi u Jasenovu, koja je nekada radila u dve smene i imala internat, nastavu sada pohađa 35 đaka i petoro predškolaca.

Uz novu organizaciju i pogodnosti za decu i roditelje, kako kažu, nastojaće da sačuvaju odeljenje u Gornjoj Beloj Reci i uskoro dovedu društvo za Jugoslava.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво