Mali Jugoslav jedini predškolac u Gornjoj Beloj Reci

Na području Školske uprave Užice, koja pokriva teritoriju 10 opština Zlatiborskog okruga, ove godine upisano je 140 prvaka manje nego lane. Pad broja učenika beleže gotovo sve gradske i seoske škole. Iako se polasku u školu radovao zbog drugara, petogodišnji Jugoslav Remović po svemu sudeći biće jedini đak izdvojenog odeljenja četvororazredne škole "Vuk Stefanović Karadžić" u Gornjoj Beloj Reci.

Do šest kilometara udaljene škole dovezli su ga roditelji, a ispred nje, umesto starijih drugara, dobrodošlicu mu je poželela učiteljica.

Kratko upoznavanje, zbunjenost i strah od nepoznatog, u lepoj i svetloj učionici školske zgrade obnovljenjene 2000. godine, zamenila je iskrena, dečija radost zbog đačkog pribora.

"Radim već pest godina u ovoj školi. U početku je tu bilo desetak učenika u sva četiri razreda, plus predškolci. Danas je, nažalost, tu jedan učenik. Šta će dalje biti i kako će se razvijati školstvo, bar u ovoj školi, neizvesno je", priča učiteljica Ivana Gredeljević.

U iščekivanju društva, Jugoslav će se privikavati na školu, učiti kako se pravilno sedi, drži olovka, crta i piše i to u školi u koju je njegov otac stizao peške, i u društvu drugara.

"Bilo je 40 đaka u školi kada sam ja išao. Radile su dve učiteljice, bile su obe učionice pune. Bilo je puno dece, a eto šta je sad, došlo vreme da nema više ko da ide u tu školu", priča Milan Remović.

Jugoslavljeva majka Ljiljana Remović objašnjava da od kuće do škole ima šest kilometara, a do Jasenova osam.

"Ove godine mora ovako da prođe – da ga vozimo i da ga čekamo, vraćamo, jer on ne može sam", dodaje Ljiljana.

U tri izdvojena odeljenja u matičnoj školi u Jasenovu, koja je nekada radila u dve smene i imala internat, nastavu sada pohađa 35 đaka i petoro predškolaca.

Uz novu organizaciju i pogodnosti za decu i roditelje, kako kažu, nastojaće da sačuvaju odeljenje u Gornjoj Beloj Reci i uskoro dovedu društvo za Jugoslava.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. sep 2017, 11:01) - Tuzan [neregistrovani]

demagogija

Smanjite jos vise cenu maline, unistite seljaka pa ce biti dece u skoli...
Kupite ljudima traktore, dajte po tonu nafte, uplatite osiguranje pa ce se vratiti ljudi na selo. Nisu poludeli da se muce za druge.
Ovakvih slucajeva ima na stotine, bravo za objavu, mozda vidi neko od onih sto odlucuju.

(ponedeljak, 04. sep 2017, 10:53) - Djakcic [neregistrovani]

Srecno malisa

Srecno malom djaku! Nadam se da ce biti jos djaka u ovoj i drugim skolama!