Dragana iz Prokuplja ostvarila snove posle transplantacije

Dragana Janićijević iz Guberina kod Prokuplja je posle transplatacije bubrega postala mama dva dečaka. Organ je dobila od nepoznatog donora, koji joj je kaže, promenio život i omogući da ostvari devojačke snove.

U kući Janićijevića u selu Guberin ekipu RTS-a dočekala je graja dece, sedamnaestomesečnog Bogdana i četvorogodišnjeg Miloša. Majka Dragana, medicinska sestra bez posla, ne krije zadovoljstvo jer kaže verovala je da i sa transplantiranom bubregom može da postane majka.

"Bila sam mlada, donekle sam shvatala šta to znači, ali sam se nadala da će to proći. Majka i otac su zbog stresa dobila dijabetes jer sam i vrlo brzo, za dve nedelje, od mlade i zdrave osobe otišla na dijalizu", rekla je Dragana Janićijević iz Guberina. 

Razbolela se iznenada u 21. godini. Šest godina je, kao najmlađi pacijent bila na dijalizi, čekajući bubreg nepoznatog donora. Operisana je na VMA pre sedam godina.

"Kada sam ušla u uži odabir, doktori su me pitali - Dragana, da li imate dece. Ja sam rekla ne, ali imaću. I eto, hvala Bogu, imam dva sina", ispričala je Dragana.

Podrška supruga, roditelja i lekara VMA i Kliničkog centra Srbije, pomogla joj je u najtežim odlukama. Danas je kaže zdrava i zadovoljna. Često pomisli na porodicu nepoznatog donora čija joj je odluka promenila život.

"To je više od dobročinstva i od bilo čega jer nekom će ta porodica promeniti život. Izgubili su nekog svog, ali će i neko u nekoj drugoj porodici dobiti novi život i cela porodica će oživeti", rekla je Dragana.

Jedan ugašen život kroz darivanje dva bubrega i jedne jetre produžio je živote troje pacijenata.

Janićijevićima je podario još dva - Miloša i Bogdana čija je mama danas podrška mnogim ženama koje su na dijalizi, a koje žele da postanu majke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво