Od ponedeljka kazne za prekoračenje prosečne brzine

Policija je apsolutno spremna za početak kažnjavanja vozača koji prekorače prosečnu brzinu na auto-putu i od ponedeljka kreće sa prvom deonicom, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

"Vozači treba da budu svesni da se ograničenja moraju poštovati i da se ne isplati žuriti negde, jer će ih na ovaj ili onaj način stići zaslužena kazna", rekao je Vladimir Rebić novinarima nakon saobraćajno-obrazovnog časa "Pažljivko" u Osnovnoj školi "Pavle Savić".

Policija je, kaže njen direktor, zahvaljujući dobroj saradnji sa JP "Putevi Srbije", uspela da postojeće resurse tog preduzeća iskoristi da pribavi potrebne podatke, a to su vreme ulaska na određenu naplatnu rampu i vreme izlaska.

"Taj put smo izmerili, pređeni put se deli sa vremenom, imamo jasan pokazatelj kolika je prosečna brzina i mi ćemo praktično od ponedeljka te podatke pribavljati od 'Puteva Srbije' i dostavljati ih na kućne adrese građana", objasnio je Rebić.

Kada se radi o stranim državljanima, direktor policije navodi da će se oni na licu mesta zaustavljati, saopštavaće im se prekršaj i u skladu sa učinjenim prekoračenjem voditi prekršajni postupak ili izricanje novčane kazne na licu mesta.

Podseća da za to postoji zakonsko ovlašćenje, još od 2009. godine kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji predviđa i mogućnost merenja prosečne, odnosno srednje brzine.

Činjenica je, navodi direktor policije, da se u Srbiji godišnje otkrije oko milion prekršaja, kao i da su "naravno svi svesni da ih ima mnogo više" i da saobraćajna policija u tom smislu pokušava da sankcioniše najteže prekršaje, koji doprinose većem stradanju.

"Tako ćemo raditi i u slučajevima prekoračenja srednje brzine. Što se tiče povećanja ograničenja brzine, mi sada moramo poštovati važeće propise, koji kažu da je dozvoljena brzina na auto-putu 120 kilometara na čas. Svakako ćemo u prvom trenutku procesuirati najpre one vozače koji su učinili najveća prekoračenja. To činimo i na drugim mestima gde merimo brzinu", rekao je Rebić.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара