Počela nova školska godina

Prvi septembar je i počinje nova školska 2017/2018. godina za učenike osnovnih i srednjih škola. Ministar prosvete Mladen Šarčević poželeo im je srećnu i uspešnu novu školsku godinu.

U školske klupe seda 556.645 osnovaca, a među njima je i oko 68.000 prvačića.

U beogradske osnovne škole će u đačke klupe sesti 17.148 prvaka. 

"Učionicu sam upoznala i sviđa mi se to što su učionicu lepo ukrasili i sviđaju mi se sveske", kaže jedna devojčica. 

I na Kosovu i Metohiji, nastava na srpskom jeziku počeće kao i u ostalim delovima centralne Srbije. U osnovnom i srednjem obrazovanju na nastavu na Kosmetu kreće 12.600 učenika u 102 škole.

Iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga u prvi razred krenuće 4.772 mališana. Njima će se za koji dan pridružiti i 140 dece migranata. 

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije časove su skratili na 30 minuta. U štrajku upozorenja je, prema njihovim rečima, više od 500 škola, dok u Ministarstvu još nema podataka. 

Razlog za štrajk su neispunjeni zahtevi – hitno povlačenje Zakona o zaposlenima u javnim službama, potpisivanje Protokola o zaradama i povlačenje svih propisa koji, kako kažu, prosvetne radnike ostavljaju bez posla. 

Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada predviđeno je da u narednoj godini đaci imaju četiri raspusta – jesenji, zimski, prolećni i letnji.

Planirano je da jesenji raspust traje četiri dana – od 9. do 12. novembra, dok je zimski raspust podeljen na dva dela od 3. januara do 8. januara i od 1. februara do 9. februara.

Prolećni raspust počinje 3. aprila, a završava se 9. aprila. Drugo polugodište za učenike osmog razreda završava se 31. maja, a za učenike ostalih razreda osnovne škole 14. juna 2018. godine.

Škola za maturante gimnazija završava se 24. maja 2018. godine, a za učenike trećeg razreda trogodišnjih i četvrtog razreda četvorogodišnjih stručnih škola, 31. maja.

Učenicima osnovnih i srednjih škola u Vojvodini prvo polugodište trajaće do petka, 22. decembra, dok će drugo početi u sredu, 10. januara 2018. godine.

Školski kalendar se u Vojvodini razlikuje od ostalih delova Srbije, zbog multietničkog i multikonfesionalnog karaktera te pokrajine, pa prvo polugodište tradicionalno traje do Božića, koji se proslavlja po aktuelnom, gregorijanskom kalendaru.

Brojne novine

Najviše novina očekuje učenike petog razreda – obavezni časovi informatike, fizičko sa elementima zdravstvenog obrazovanja i preduzetništvo o kome će se učiti na časovima tehničkog i tehnologije. 

U 200 škola uvodi se elektronski dnevnik, zahvaljujući kome će roditelji preko interneta, uz posebnu šifru, moći da vide ocene, izostanke, ali i pohvale za svoju decu.

Uvodi se i čas bezbednosti za đake 4. i 6. razreda, na kojem će deca jednom mesečno učiti o bezbednosti u saobraćaju, o zloupotrebi droge i alkohola, bezbednosti na internetu, o vršnjačkom nasilju, kako se ponašati u vanrednim situacijama kao što su poplave, požari, zemljotres.

Predavači su za to obučeni policajci.

Katarina Tomašević, pomoćnik ministra i načelnik Sektora MUP-a za ljudske resurse, ističe da u ovom momentu ima 1.637 policajaca i dodaje da će do 10. septembra biti obučeno 2.000 policajaca.

"Kako je društvo sve brže, kako smo suočeni sa sve većim bezbednosnim izazovima, primetili smo da moramo da delujemo preventivnije i da decu upoznajemo sa ovim temama", dodaje Tomaševićeva.

Tokom septembra više od 1.500 pripadnika saobraćajne policije aktivno će vršiti kontrolu i regulisanje saobraćaja u zonama osnovnih i srednjih škola, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

"Pohvalno je da u prethodnoj godini nije bilo stradale dece u zonama škola i policija će aktivnostima pokušati da taj trend nastavi", rekao je Rebić, koji je u OŠ "Pavle Savić", prisustvovao predstavi "Pažljivko" za prvake.

Šarčević: Reforme da znanje bude primenjivo 

Ministar Mladen Šarčević poželeo je đacima srećnu i uspešnu školsku godinu.

Poručio je da je cilj reforme obrazovanja da im se olakša školovanje, da znanje bude primenjivo i duže traje, a škola ne bude dosadna.

Svojim kolegama, prosvetnim radnicima, ministar je poželeo da uživaju u onome što rade, da imaju poverenja da će se nadležni truditi da se njihov standard poboljša.

"Prilika je da u svojoj struci pokažu šta najbolje znaju i mogu jer će posle mnogo vremena prvi put biti vrednovane škole kao i pojedinci", rekao je Šarčević i dodao da, bez obzira na to što postoje otpori, takav sistem će zaživeti.

Govoreći o novinama koje očekuju đake ove školske godine, ministar je rekao da ih ima dosta, da su neke vidljive već od ove školske godine, a da će se neke tek videti.

"Dualno obrazovanje se pojavilo kao jedna nova priča, te srednje obrazovanje ima sada tri modela – gimnazijsko kao opšte obrazovanje, srednje stručno i dualno obrazovanje", objasnio je ministar.

Završen je i plan reforme gimnazijskog obrazovanja u kome su kroz anketu učestvovale sve gimnazije, a ministar kaže da su predloženim modelom uglavnom svi zadovoljni.

Objašnjava da se mora menjati Zakon o udžbenicima, gde već ima nekoliko modela kako distribucija udžbenika može da izgleda, radiće se na formiranju i osnaživanju učeničkih zadruga i kompanija.

"Kroz učeničke kompanije đaci će moći da primenjuju stečena znanja o finansijskoj pismenosti, ali će biti i prilika da i nešto zarade", zaključio je ministar.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво