Sutra počinje školska godina – informatika obavezan predmet

Uz elektronski dnevnik, informatika i računarstvo će biti obavezan predmet od petog razreda. Koliko su nastavnici i škole, ali i učenici i roditelji, spremni za novi predmet?

Nastavnici u ulozi učenika, pripremaju se za početak nove školske godine. Vežbaju da stečena znanja i nove sadržaje informatike predstave svojim đacima na prihvatljiv i zanimljiv način.

"Nastavnici puni elana ulaze u novu školsku godinu rada na računaru i obuka je veoma uspešna, ti novi materijali podjednako su napravljeni za učenike i mi smo velika zajednica koja uči", kaže Katarina Aleksić, nastavnica informatike OŠ "Branislav Nušić".

Polaznici nisu samo nastavnici informatike, nego i drugih predmeta.

"Ja sam kao profesor srpskog jezika znala šta je to elementarna pismenost – papir i olovka su nešto što je nezamenljivo, ali stvar elementarne pismenosti u 21. veku je postala i informatička pismenost i bez toga ne možemo dalje", objašnjava Svetlana Miljenović, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Svetozar Mitrović ove godine kreće u šesti razred i raduje se novom predmetu.

"Ne plašim se uvođenja informatike u školu zato što je informatika vrlo zanimljiva i kad znate da programirate možete da pravite igrice", navodi Svetozar.

Njegov otac je srećan što će Svetozar od šestog razreda imati informatiku i napominje da je to veština koja je potrebna svima, kao i vožnja kola.

"Informatika nije bauk ni za decu ni za nas roditelje, program za peti i šesti razred su adekvatni", navodi roditelj Dejan Blagojević.

Na pitanje da li su kabineti za informatiku u školama opremljeni i da li ima dovoljno nastavnika u ministarstvu prosvete navode da ne postoji škola koja nije spremna.

"Praktično ne postoji škola koja nije potpuno spremna, mi smo imali izborni predmet, dakle samo 30 odsto nije bilo spremno. Mi smo u više navrata prikupljali podatke sa terena o opremljenosti škola i one najugroženije su dobile ili su u procesu dodatnog opremanja tako da sve škole do 1. septembra zaista imaju uslove za početak informatike u petom razredu nastavnici su u procesu tih obuka i radimo obuke nastavnika", objašnjava Snežana Marković, savetnica ministra prosvete za IKT.

Fondacija "Petlja" svojim materijalima na portalu Petlja.org pruža odgovor na pitanje, kako deca u petom i šestom razredu mogu da uče programiranje, a da im to bude znimljivo.

"Kroz naše materijale deca ne uče suvoparno definicije nego prvo to iskuse, to probaju, ne odustaju, ne okreću glavu, nastavljaju to da rade. Njima je to zanimljivo i to programiranje ih ne odbija, ne osećaju ga suvoparno i meni se čini da će to potpuno uspeti", navodi Nebojša Vasiljević iz Fondacije "Petlja".

O značaju obrazovanja od najranijeg uzrasta, govori i činjenica da na tržištu u Srbiji nema dovoljno stručnjaka za tu oblast.

"U momentu kada imamo tražnju za IT kadrom susrećemo se sa problemom nalaženja kvalitetnih IT stručnjaka i edukacija treba da zauzme jako bitnu ulogu", ističe Milen Janjić iz IT kompanije "Saga".

Aktivnosti na unapređivanju nastave programiranja u školama realizuje se kroz saradnju Ministarstva prosvete, Digitalne Srbije i Fondacije "Petlja".

broj komentara 0 pošalji komentar