Licence za prve profesionalne upravnike zgrada

Prvim profesionalnim upravnicima stambenih zgrada u Srbiji danas su uručene licence, a pomoćnica ministarke građevinarstva Jovanka Atanacaković poručila je da će profesionalni upravnici biti spona građana i zakona i pomoći da se sloga vrati u zgrade.

Profesionalni upravnici predviđeni su Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

"I donošenje Zakona i sve što smo uradili za osam meseci govoru da je Srbija dugo i željno čekala propis koji će poboljšati ambijent stanovanja i rešiti nagomilane probleme", rekla je Atanackovićeva koja je, sa potpredsednikom PKS Nemanjom Žugićem uručila licence upravnicima.

U tome će, istakla je, pomoći profesionalni upravnici koji će biti spona između građana i zakona, kako bi se vratila sloga u zgrade a narušeni komšijski odnosi približe.

Atanackovićeva je naglasila da su procene da je potrebno oko 10.000 profesionalnih upravnika, kako bi svaka zgrada mogla da dobije tu uslugu.

Odgovarajući ja pitanja novinara, Atanacković je rekla da će obuke biti organizovane dok za to bude bilo interesovanja.

Pojasnila je da stanari imaju mogućnost da izaberu upravnika među stanarima ili da ugovorom angažuju profesionalne upravnike.

Njihova prava i obaveze regulišu se tim ugovorom, a njihovo ovlašćenje je da zastupaju interese stanara.

U zgradama u kojima do kraja godine ne bude izabaran ili angažovan profesionalni upravnik, biće postavljen prinudni upravnik dok se stanari ne dogovore.

Atanackovićeva je podvukla i da profesionalni upravnici nemaju status službenog lica.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво