RTS 59 godina uz gledaoce

Pre 59 godina počelo je emitovanje televizijskog programa u Srbiji. Otvaranje Televizije Beograd najavila je spikerka Radio Beograda Olivera Živković, a potom je Olga Nađ najavila emisije koje će se emitovati u okviru prepodnevnog i poslepodnevnog programa. Iz nezavršene zgrade Sajma, prvi Dnevnik počeo je u 20 sati, a emitovan je iz reportažnih kola.

"Dobar dan, dragi gledaoci, televizijski studio Beograd počinje svoj eksperimentalni program." Tako su izgledali prvi minuti televizije u Srbiji. Tog 23. avgusta na javnim mestima u Beogradu postavljeno je i 80 televizora, jer su taj uređaj posedovali malobrojni. Nekoliko godina kasnije, u televiziju stiže i Danka Novović.

"Znam da je moja mama kod kuće, moj brat, svi su bili, ceo komšiluk se sakupio, jer smo slučajno imali televizor. Oni imaju tremu, ja još veću tremu, ali nekako sam to prebrodila, mada je bilo tu nekih problema na prvoj mojoj najavi. To je već poznata priča, prošao je neki miš, mi smo bili na Sajmu tada, prošao je neki mišić i ja sam tu, naravno, još veću tremu imala", ističe Danka Novović.

Vremenskoj prognozi, a kasnije i dokumentarnim emisijama kojima je pečat dao Kamenko Katić, verovalo se bez pogovora. Jedini je srpski novinar o kome je ispevana pesma.

"Mi smo bili uglavnom sa Radio Beograda, sa filma mnogi kamermani, mnogi tehničari došli su sa filma. Taman je prestala ona čuvena koprodukcija sa Italijanima, sa Amerikancima i ostali su mnogi kadrovi nezaposleni, tako su i dobili mesta na televiziji. A inženjeri i tehničari, to je bilo pravo otkriće za njih, kad su u sanducima dobijali televiziju, sastavljali kablić po kabl", navodi Kamenko Katić.

U početku, snimci i iz zemlje i iz sveta do našeg Dnevnika stizali su autobusom, vozom ili avionom. Ti snimci zabeleženi na filmskoj traci nisu mogli direktno u emitovanje.

"Pojavom elektronskog zapisa i kamere, onda je to sve ubrzano. I televizija je prva kupila, ja mislim u Evropi, prenosni magnetoskop i elektronsku, prenosnu kameru, portabl kameru. Mi smo to kupili 1970. godine. Ja sam posle dobio podatak da je Italija počela 1972, a Bi-Bi-Si tek 1974. godine", naglašava snimatelj Čedo Filipović.

Uz informativni, obrazovni, dečji program RTS-a su obeležile i serije. Plan je da se godišnje proizvode četiri nove serije i dva sitkoma. To nisu i jedini planovi.

"Budući da se u proizvodnji programa uveliko koriste nove tehnologije, ona se koristi i u plasmanu programskih sadržaja. Tako da pripremamo jedan vrlo značajan razvojni projekat, tzv. OTT platformu, tako da će biti zapravo na jednom mestu i svi televizijski, radijski programi i najkvalitetnije emisije televizijske i radijske produkcije i to dostupne preko interneta na smart uređajima, televizorima, telefonima, računarima, tabletima", objašnjava Tatjana Ćitić, pomoćnica izvršnog direktora za razvoj RTS-a.

Da je RTS posle 59 godina postao sastavni deo vašeg života pokazuje podatak da smo prošle godine bili najgledaniji čak 342 dana. Od početka 2017. samo dva dana najveći broj gledalaca u Srbiji nije bio uz naš Prvi program.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи