Ocene i izostanci u tabletima

U 200 osnovnih i srednjih škola u Srbiji uvodi se elektronski dnevnik. Sve ocene, izostanci, primedbe i pohvale na rad učenika upisivaće se u tablete, koji će podatke odmah preneti na server. Svi serveri i oprema za ovaj sistem nalaze se u Srbiji i dobro su čuvani. Novina je i da će profesori moći da vide samo ocenu iz svog predmeta, da im uspeh đaka iz drugih predmeta ne bi umanjio objektivnost pri ocenjivanju.

Prošlo je vreme kada su profesori znali da udare dnevnikom o sto. Školski dnevnici zahvaljujući novim tehnologijama polako odlaze u istoriju, zameniće ih novi - elektronski, u obliku tableta.

Luka Karapandža, učenik OŠ "Pavle Savić" kaže da mu se to ne sviđa, ali da je dobro za roditelje. Ističe da roditelje ne može da slaže ako ima lošu ocenu. 

"Mora da se vidi da je to pravo. U Dnevniku se sve to lepo vidi, a u tabletu može nešto da se izbriše i onda da se promeni", smatra Katarina Tričković, učenica OŠ "Branislav Nušić".

Luka Jovančić, učenik "Pete Beogradske gimnazije" kaže da više nema laganja roditelja.

Ocene, izostanke, primedbe i pohvale za svoje dete, roditelji će moći da vide tek posle dva dana, pomoću šifre na internetu. To je odlučeno na predlog psihologa, da bi deca imala vremena da roditeljima objasne svoje školske rezultate.

"Mislim da će biti dobra komunikacija između učenika i profesora preko tog elektronskog dnevnika, da će roditelji moći da budu pravovremeno obavešteni o svim promenama koje se dešavaju u školi, kad su u pitanju ocene koje verovatno deca nekad i ne kažu", kaže Davor Trivić, profesor ekonomske geografije iz "Druge ekonomske škole".

Elektronski dnevnik uvodiće se postepeno, kako direktori škola i profesori budu prolazili obuku za korišćenje nove opreme. 

"Ne može odjednom. Čuli ste, ide prvo 200 škola koje su odabrane po principu inovacije, tehnologije i ja mislim za jedno godinu dana će trajati ova priča i najbolje će izaći", rekao je Dejan Nedić, direktor "Druge ekonomske škole" u Beogradu.

Trebaće nam vremena da se naviknemo ali promena je pozitivna, smatra predsednica Vlade Ana Brnabić.

"Ranije je bilo malo lakše da se mulja i tako. Sada toga neće biti, ali na kraju krajeva, to je poruka za društvo - idemo u društvo u kome nema više muljanja", rekla je Ana Brnabić.

Uvid u sve ocene učenika, pored roditelja, imaće samo razredni starešina i direktor koji jedini u slučaju greške može da izmeni ocenu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво