Šta koči štampanje udžbenika na albanskom

Učenici koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku u Bujanovcu i Preševu ni ove godine neće imati sve udžbenike. Nacionalni savet Albanaca prošle godine je potpisao sporazum sa Ministarstvom prosvete i Zavodom za udžbenike o obezbeđivanju nedostajućih udžbenika, ali nije obezbedio prevodioce. Država je izdvojila sredstva i za prevod i za štampu.

Od septembra, kažu, neće diktirati nastavno gradivo, kao što su to radili prethodnih godina. Sve nastavne jedinice u Srednjoj školi "Sezaj Suroj" u Bujanovcu predstavljaće uz pomoć računara.

"Održali smo sijaset seminara koji su nam pomogli da se snalazimo i sa knjigama i bez njih. Pokušavamo da budemo na liniji planova i programa Republike Srbije", ističe profesor istorije Muhamed Jašari.

Najviše knjiga imaju učenici nižih razreda osnovnih škola. Nedostaju istorija, biologija, geografija, likovna i muzička kultura.

"Za srednje škole da ne govorimo, tu imamo samo četiri udžbenika koji su odobreni od strane Ministarstva prosvete i to udžbenici za albanski jezik od prvog do četvrtog razreda", navodi Zejni Fejzulahu, direktor Srednje škole "Sezaj Suroj" u Bujanovcu.

Ministarstvo prosvete je obezbedilo 134 miliona dinara za štampanje udžbenika, posle potpisivanja sporazuma sa Nacionalnim savetom. Udžbenici nisu štampani, jer Savet nije obezbedio prevodioce sa srpskog na albanski jezik.

"Nikakvu obavezu nema Nacionalni savet da obezbedi prevodioce, treba Vlada i Ministarstvo da to obezbede. Mi tražimo akademski da se prevede, a ne ko kako može, ne profiteri", objašnjava Jonuz Musliju, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije dr Zoran Stanković kaže da je na Nacionalnom savetu Albanaca da predloži udžbenike i prevodioce.

"Ministarstvo prosvete je obezbedilo sva ta sredstva i sada je samo na ljudima iz Nacionalnog saveta Albanaca da predlože udžbenike, predlože prevodioce i možemo to da završimo u najkraćem mogućem roku. Bojim se da je za ovu školsku godinu ponovo izgubljeno vreme", smatra Stanković.

U ranijem periodu obezbeđeno je 86 udžbenika na albanskom jeziku. Od potpisivanja sporazuma, prošlog avgusta, prema podacima Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, nijedan udžbenik za nastavu na albanskom jeziku nije stigao na pregled, proveru i odobrenje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи