Novi migrantski tokovi ka "obećanoj zemlji"

Posle zatvaranja balkanske rute za migrante, broj onih koji pokušavaju da ilegalno uđu u Srbiju iz Bugarske, Makedonije i Crne Gore drastično je smanjen. Svakoga dana do sedam migranata pokuša da, bez dokumenata, uđe na našu teritoriju. U pet stalnih i 13 prihvatnih centara trenutno je oko 4.500 izbeglica od kojih će većina u Srbiji dočekati zimu.

Samo oni najuporniji koji rizikuju da budu vraćeni u zemlju porekla pokušavaju da zaobiđu mešovite granične patrole vojske i policije. Savremene termovizijske kamere koje je donirala EU kako bi zaštitila svoju spoljnu granicu ka Srbiji raspoređene su na najkritičnijim mestima ka susednoj Bugarskoj i Makedoniji. 

"Sve to nam govori da su neki migrantski tokovi usmereni na centralnu mediteransku rutu i na pravce koje izvode iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine u zapadnu Evropu i iz Albanije u Italiju", kaže Milan Gujanica iz komande Zajedničkih snaga vojske i policije Srbije.

Oni koji ka Zapadu izaberu put preko Grčke i Makedonije registruju se u Preševu, a oni što idu iz Turske i Bugarske – u prihvatnom centru u Dimitrovgradu.

Pi-ar Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije Ivan Mišković kaže da se jedan broj migranata vratio u Grčku.

"Odatle misle, i verovatno i jeste tačno, da će biti lakše spajanje sa nekim članom porodice koji je uspeo da se domogne Nemačke. Jedan broj migranata izlazi zvanično na dva granična prelaza u Mađarsku, znači deset migranata dnevno radnim danima, ali jedan mali broj migranata se opredeljuje za dobrovoljni egzistirani povratak u zemlje porekla koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije", kaže Mišković. 

Za proteklih godinu dana, naše zajedničke snage vojske i policije koje su raspoređene duž granice ka Bugarskoj, Makedoniji i delom ka Crnoj Gori, zajedno sa kolegama iz Evropske unije, sprečile su ilegalni ulazak oko 22.000 migranata. Veliki broj tih ljudi jesu deca koja u većini slučajeva u Srbiju ulaze bez pratnje roditelja.

A dece je najviše u prihvatnim centrima u Bugarskoj. Njihovim roditeljima, čiji je san zapadna Evropa, sa humanitarnim statusom izbeglice, za put kroz Srbiju neophodna je viza.

"Ovde su uglavnom porodice iz Sirije i Iraka. Neki su ovde mesecima i spremaju se na put ka Srbiji. Drugi čekaju rešavanje izbegličkog statusa u Bugarskoj. Svi su registrovani i zdravstveno provereni", kaže Georgi Đankov iz prihvatnog centra "Vraždevna" u Sofiji.

Zemlje EU, posebno Nemačka, na osnovu Dablinskog sporazuma od početka godine je u Bugarsku vratila oko 600 migranata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи