Nastavak rada na konkursu za izbor direktora Agencije za borbu protiv korupcije

Sednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, sa četiri novoizabrana člana, održana je danas, a na njoj je formirana tročlana komisija zadužena za nastavak procedure izbora direktora Agencije.

Kako je navedeno na sajtu Agencije, Odbor je nastavio rad na konkursu za izbor direktora Agencije tako što je formirao tročlanu Konkursnu komisiju koja će u narednom periodu obaviti razgovor sa svim kandidatima koji su ispunili osnovne uslove konkursa - sa njih 18, od prijavljenog 21 kandidata.

Komisija će zatim izabrati kandidate za uži krug izbora - od kojih će Odbor Agencije izabrati direktora nakon obavljenih razgovora.

Na sednici je rešeno i 16 predmeta po žalbama izjavljenih protiv odluka direktora Agencije za borbu protiv korupcije.

Odbor Agencije sada ima šest članova od mogućih devet, pa je omogućeno donošenje punovažnih odluka, jer je za odlučivanje potrebna većina od pet članova.

Predsednik Odbora Agencije je redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Dragan Mitrović, koji je na predlog Vlade u Odboru od 2015. godine.

Član je i sudija Apelacionog suda u Kragujevcu u penziji, Danica Maksimović, koja je izabrana u decembru prošle godine na predlog Administrativnog odbora Skupštine Srbije.

Parlament je 20. jula izabrao još četiri člana.

Za članove Odbora izabrani su docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Stanković i to na predlog predsednika Republike, docent na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu Jelena Stanković na predlog Državne revizorske institucije, sudija Vrhovnog suda Srbije u penziji Slobodan Gazivoda na predlog Vrhovnog kasacionog suda i generalni direktor privrednog društva "Đuro Salaj" Ivan Kovačević na predlog Socijalno-ekonomskog saveta.

Agencija za borbu protiv korupcije iz dva puta nije izabrala novog direktora nakon odlaska Tatjane Babić sa tog mesta.

Babićeva je podnela ostavku na funkciju direktora, jer je prethodno imenovana za sudiju Ustavnog suda.

Po zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije Odbor Agencije bira i razrešava direktora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво