"Predmeti iz riznice Vojnog muzeja" za jubilej

Vojni muzej na Kalemegdanu izložbom "Predmeti iz riznice Vojnog muzeja" obeležava 139 godina postojanja. Posetiocima je za jubilej ponudio izložbu predmeta iz svoje zbirke, među kojima su orden Nemanjića, Miloša Obilića, srednjovekovni mačevi, verižnjače, kao i retka oružja iz Drugog svetskog rata.

Otvarajući izložbu ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Srbi ne bi postojali da nije njihove prošlosti, ali da ne bi imali ni budućnost da nije njihove vojske.

"Narod koji nije u stanju da brani svoju slobodu, narod koji nije u stanju da brani sećanje na sebe, vrednosti na osnovu kojih i zbog kojih postoji, nije narod koji ima budućnost. Srpski narod ima ko da brani, srpski narod ima tradiciju i sistem vrednosti zbog kojih postoji, svoju vojsku koja zaslužuje pamćenje i budućnost", rekao je ministar.

Kako je naveo, na policama muzeja nalazi se prošlost na koju smo ponosni, tradicija zbog koje postojimo i koja određuje kakvi ćemo biti u budućnosti.

"Srbi dugo pamte, Srbi, kada se okrenu iza sebe, imaju šta da pogledaju, imaju čime da se ponose, na koga da se oslone, na koga da požele da liče", rekao je Vulin.

Načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić rekao je da nije bilo lako izabrati eksponate za takvu vrstu izložbe, posebno imajući u vidu muzejski fond u kojem je više od 33.000 predmeta i oko 100.000 negativa i fotografija.

Izložba "Predmeti iz riznice Vojnog muzeja" organizovana je u sklopu obeležavanja 139 godina od osnivanja Vojnog muzeja, u znak sećanja na 22. avgust 1878. godina kada je on osnovan, ukazom kneza Milana Obrenovića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво