Popović: Digitalizacija šansa za nova radna mesta

Digitalizacija je šansa za nova radna mesta i ostanak mladih u Srbiji, poručio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović dodajući da je način na koji se sprovodi državni konkurs za podršku inovacijama jedan od najboljih primera primene digitalizacije i seče birokratije koja opterećuje privredu.

Nenad Popović je na konferenciji za novinare u Šidu, nakon predstavljanja konkursa za podršku inovacijama za kompanije iz tog regiona, ukazao da je proces prijavljivanja na konkurs skoro u potpunosti digitalizovan, bez nepotrebne administracije, dok se evaluacija projekata obavlja putem internet portala Fonda za inovacionu delatnost.

Popović je dodao i da je ceo proces potpuno transparentan te da su Vlada Srbije i Fond koristili, u pripremi konkursa i iskustva koje su imale zemlje sa najvećim i najbržim razvojem inovacija i tehnologija, a to su pre svega Švajcarska, Izrael i Finska.

''Fond je izuzetno kvalitetna struktura koja je ovaj proces, koristeći i međunarodna iskustva i znanja, napravila apsolutno transparetno'', rekao je Popović.
On je podsetio da je Srbija proglasila digitalizaciju kao jednim od glavnih prioriteta u narednim godinama i podsetio da danas u svetu intezivna primena digitalizacije u industriji omogućava tim zemljama koje je primenjuju najbrži ekonomski rast i ključnu konkuretnost na vrlo zahtevnom evropskom tržištu.

"Proces digitalizacije u industriji stvara novu vrednost i povećava naš izvozni potencijal. Zato je digitalizacija šansa za nova radna mesta i za ostanak mladih u Srbiji", rekao je Popović.

On je istakao i da je proces digitalizacije danas najvažniji generator ubrzanog rasta i ključna konkurentska prednost, te da Srbija, kroz ubrzavanje procesa digitalizacije i primenu inovacija i novih tehnologija u industriji, ima šansu da uhvati priključak sa drugim razvijenim zemljama u Evropi i svetu.

Popović je naveo i da je uveren da Srbija ima znanje i potencijal da ceo region predvodi u novo digitalno doba.

On je dodao i da konkurs, putem kojeg Vlada Srbije bespovratno dodeljuje više od 330 miliona dinara za podršku inovacijama, traje do 1. septembra i da kompanije mogu da apliciraju za dva programa.

''Prvi je program za mlade startap kompanije do tri godine starosti, za koje se dodeljuju sredstva do 10 miliona dinara, dok je drugi program namenjen svim kompanijama koje razvijaju inovacionu tehnologiju koja može da bude konkurentna na tržištu, a koje mogu da konkurišu za sredstva u visini do 37 miliona dinara“, rekao je Popović.

Popović je podsetio da ovi konkursi postoje već pet godina, da je bilo nekoliko poziva sa manjim sredstvima jer su to bili pilot projekti te da su kompanije imale mogućnost da konkurišu.

"Sada su sredstva veća, a tek u budućnosti, od sledeće godine, očekujemo da će biti mnogo veća i kompanije mogu da konkurišu isključivo sa novim projektima", rekao je Popović.

Predsednik opšštine Šid Predrag Vuković rekao je da je želja opštine da građani Šida ostaju u toj opšti pod krovom Srbije.

"Vrlo značajna poseta i nadam se da će biti od velike pomoći biti našim privrednicima, mladim preduzećima…'', rekao je Vuković.

"Srbija ima potencijala kada su inovacije u pitanju"  

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac podsetio je da programi koji su predstavljeni u Šidu - Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija od ove godine postaju stalni programi Fonda i prvi put se u potpunosti finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a u skladu sa projektom unapređenja konkuretnosti zapošljavanja.

"Ovi programi u formi pilot programa uspostavljaani su još 2011. godine i tada su finansirani iz predpristupnih fondova EU", podsetio je Rakonjac.

Kako je naveo, u periodu između 2011. i početka 2016. godine primiljeno je oko 470 prijava , finansirano je 52 projekta sa ukupno šest miliona evra i preduzeća koja su prošla kroz programe danas imaju blizu 400 zaposlenih više nego na samom početku kada su uopšte aplicirali za programe.

''Ovde se radi o radnim mestima koja su visoko kvalifikovana i po pravilu su plaćena iznad proseka. Prihodi tih preduzeća koja su prošla kroz naše programe su udvostručeni, a oni prihodi ostvareni po osnovu izvoza su čak upetostručeni'', rekao je Rakonjac.

Navodeći da Srbija ima potencijala kada su inovacije u pitanju što je prepoznala i Vlada Srbije, on je podsetio da je ministar Popović najavio nova ulaganja u narednom periodu i pozvao sve da prate programe Fonda i prijave se.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво