Sokobanja, neispravni uzorci vode iz lokalnih javnih česmi

Povodom češćih stomačnih tegoba građana u Sokobanji opštinski štab za vanredne situacije je saopštio da su svi građani koji su se javili zdravstvenim ustanovama adekvatno zbrinuti kao i da su zaposleni u ustanovama dodatno angažovani, prvenstveno u Domu zdravlja u Sokobanji. Zabranjeno korišćenje vode za piće iz lokalnih javnih česmi.

"Na osnovu podataka nadležnih organa uočeno je znatno smanjenje broja građana koji traže pomoć sa sličnim tegobama. Nadležne institucije Ministarstva zdravlja u saradnji sa teritorijalno nadležnim Zavodom za javno zdravlje 'Timok' Zaječar svakodnevno vrše pojačanu kontrolu nadziranih subjekata, koji su u obavezi da preduzimaju odgovarajuće mere radi zaštite zdravlja građana", navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je, na osnovu dobijenih rezultata Zavoda, utvrđeno da je voda za piće iz javnog vodovoda zdravstveno ispravna, ali su uzorci vode iz lokalnih javnih česmi bakteriološki neispravni, zbog čega je po predlogu mera Zavoda zabranjeno korišćenje vode za piće, sa vidno istaknutim obaveštenjem na česmama.

"Štab je zaključio da se nastavi sa preduzimanjem mera iz nadležnosti državnih organa, javnih ustanova i preduzeća a u cilju sprečavanja oboljenja građana. Javnost će biti blagovremeno upoznata sa novim podacima o stanju na terenu", ističe se u saopštenju.

Prvi simptomi u Sokobanji su se javili 14. avgusta kada se Domu zdravlja, Specijalnoj bolnici u Skoboanji i Specijalnoj bolnici Banjica za dva dana javilo oko 200 pacijenata sa stomačnim tegobama, dijarejom i povraćanjem.

Zavod za javno zdravlje Timok u Zaječaru je uzeo uzorke vode iz vodovoda i javnih česama, uzorke hrane i briseve zaposlenih u hotelima. Zavod je dao preporuku da se uradi dezinfekcija svih hotela i zdravstvenih ustanova, odnosno objekata za smeštaj turista.

Do sada je, kako nam je potvrdila direktorka Zavoda u Zaječaru, dezinfikovan hotel "Moravica".

Kako je RTS-u potvrdilo Ministarstvo zdravlja, Zdravstvena ispekcija naložila je vanredni inspekcijski nadzor svih zdravstvenih ustanova u Sokobanji.

Savet meštanima i gostima Sokobanje iz Zavoda za zaštitu zdravlja je da pojačaju higijenu.

Zavod za zaštitu zdravlja Timok uzorkovanje vode u Sokobanji radi tri puta mesečno, što je kako tvrde u toj ustanovi, nedovoljno za bezbednost posetilaca, kojih u ovom trenutku u sokobanji ima oko 20.000.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво