Kukujevci u bojama i mirisu duvana

Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, uzgajivači duvana u Sremu, ove godine očekuju dobar rod. U pograničnom selu Kukujevci kod Šida berba uveliko traje. Osim meštana, angažovani su i radnici iz cele Srbije. Zahvaljujući duvanu, Kukujevci su jedno je od retkih sela u Vojvodini kojima je tokom cele godine potrebna radna snaga. Zbog toga, mladi sve češće odlučuju da tu ostanu, i pokrenu nove poslove.

Za porodicu Amanović iz Kukujevaca, uzgajanje duvana je unosan posao. Pre dve decenije, na ovim poljima, duvan je zamenio sve druge kulture. Od početka leta, do kasne jeseni, sa desetina hektara, duvan beru nadničari iz cele Srbije - najviše ih je sa juga.

"Nije to baš jednostavno. Ustajemo rano, oko tri sata. Onda, dok se spremite, oko pola četiri idemo na njivu i kreće berba", rekao je Fejzad Memetović iz Vranja.

Šaip Ajvazi iz Bujanovca kaže da dolazi svake godine i da koliko-toliko zaradi. "Nama je to dosta, da se preživljava", rekao je Ajvazi.

Kukujevčani očekuju dobar prinos, oko dve tone po hektaru. Problem predstavlja nedostatak berača. Svakom proizvođaču potrebno je do deset sezonskih radnika, a njih u Sremu nema.

"Ja njih imam već četiri godine, isti ljudi, pošto oni već znaju svoj posao. Zadovoljan sam sa njima, dobri su, slušaju. Bitno je da su oni zadovoljni, i da sam ja zadovoljan. To je najvažnije", ističe Saša Amanović, proizvođač duvana.

Miroslav Stojčević iz Kukujevaca kaže da dolaze najviše sa juga Srbije, iz Vranja, Podujeva i da svako može da zaradi parče hleba.

Zlatni sremački listovi, nakon berbe i sušenja odlaze u pogone za preradu. Oktupljuju ih najveće duvanske kompanije. Prinos i zarada, zavise od vremenskih uslova, a oni, ove godine, nisu išli na ruku proizvođačima. 

"Još uvek se isplati, ali svake godine je sve teže. Ova klima se menja, tako da se za sada isplati, a za dalje ćemo videti, šta ćemo", kaže Saša Amanović. 

"Taj duvan je zadržao veći broj mladih i mladih domaćinstava. Ima i dece. Tu su našli neku svoju stabilnost i sigurnost proizvodnje u tom duvanu", rekao je Nenad Ćulibrk, proizvođač duvana.

Tako su Kukujevci postali mesto na koje se dolazi. Beleže pozitivan prirodni priraštaj, a svojevremeno su bili jedino mesto koje nema nezaposlenih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво