Brnabić: Obrazovanje i inovacije najvažniji prioriteti Vlade

Vlada namerava da promoviše Srbiju kao centar naprednih inovacija u regionu, izjavila je u Beogradu premijerka Ana Brnabić na otvaranju konferencije "Editovanje genoma: biomedicinske i etičke perspektive".

Ana Branabić istakla je da su obrazovanje i inovacije najvažniji prioriteti Vlade Srbije ukazavši na pozitivne trendove prethodne vlade.

"Zahvaljujući onom što je prethodna Vlada ostavila, finansijskoj disciplini, stabilnosti u budžetu, dobrim makroekonomskim indikatorima, mi danas možemo da gradimo dalje", rekla je ona.

Naglasila je i da za brži rast Srbije nisu dovoljne samo tradicionalne privredne grane na koje smo se oslanjali već je, kako je istakla, najvažnije da tražimo rast i u privrednim granama u kojima do sada taj rast nismo imali.

Branabićeva  je rekla i da je Fond za inovacionu delatnost samo prošle godine izdvojio pomoć od tri miliona evra institucijama i kompanijama koje se bave istraživanjem i razvojem.

Prema njenim rečima, to je tim institucijama i kompanijama omogućilo da uvećaju prihode za više od 50 odsto, a izvoz pet puta.

Premijerka je rekla i da je to kreiralo dodatnu vrednost srpskoj ekonomiji i stvorilo nove poslove za mlade.

Brnabićeva je ukazala i da je uloga Vlade da kreira obrazovni sistem koji će omogućiti mladima da razvijaju kritičko i analitičko razmišljanje, uz kako je navela, istovremeno ohrabrujući dijalog da bi se došlo do najboljih rešenja.

Podsetila je da Vlada Srbije pokrenula jedinstveni projekat "Centar za istraživanje matičnih ćelija" u Kragujevcu i da je to prvi centar te vrste u ovom delu Evrope.

Brnabićeva je naglasila i da je ponosna na to što je Srbija domaćin vrhunskim svetskim stručnjacima i naučnicima.

Konferencija predstavlja jedan najvažnijih bioetičkih skupova u svetu u ovoj godini, na kome će se razgovarati i o tome da li editovanje gena vodi iskorenjivanju brojnih genetskih bolesti, maligniteta i HIV-a.

Skup su organizovali Centar za bioetičke studije iz Beograda, "Hejstings centar" iz Njujorka i Medicinski fakultet Univerziteta u Njujorku.

Direktor Centra za bioetičke studije Vojin Rakić kaže da će se tokom dvodnevnog skupa razgovarati o mogućnostima koje editovanje genoma otvara u lečenju mnogih retkih bolesti, zaraženih HIV-om, ali i o etičkim pitanjima koja se otvaraju.

Pojašnjava da je editovanje genoma jeftina i jednostavna tehnologija i da je dvoje dece izlečeno od akutne mijeloblastne leukemije u terminalnoj fazi zahvaljujući toj metodi.
Naglašava da dobre rezultate može da da kod retke bolesti, kod HIV infekcije.

"Editovanje genoma može da se koristi za somatske i reproduiktivne ćelije. Upotreba za reproduktivne ćelije je moralno sporna, jer može da se stvori vrsta koja je drugačije od naše. To otvara etičke probleme", zaključio je on.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво