Čuvari češke tradicije u Vojvodini

Češko Selo, udaljeno svega 10 kilometara od Bele Crkve, najmanje je selo u Vojvodini. Nema prodavnicu ni školu, ali zato ima muzej. Ovo je i jedino mesto u našoj zemlji gde su Česi većinsko stanovništvo, a Bela Crkva je jedina opština u kojoj je češki jezik u zvaničnoj upotrebi.

Fabijan kako ga i dalje po starom imenu krste meštani, trenutno ima svega 35 stanovnika. Ova mala zajednica je čuvar tradicije, istorije i kulture duge dva veka, koliko je prošlo od kako su se prvi češki kolonisti nastanili ovde. Skoro sve kuće u selu, u kojem ima samo tri ulice, datiraju iz vremena kada su i sazidane

"Naša kuća je 1892. godine zidana, u kući pričamo češki, ćerka je udata u Češkoj, sin je ovde sa nama, a među sobom u selu pričamo Češki", navodi Svetlana Tesar.

Poslednji put u ovom selu školsko zvono oglasilo se 1974. godine. Prodavnica nikada nije ni postojala. Meštanima ipak to ne smeta mnogo.

"Prodavnica bi ovde mogla da bude, ali po meni, uopšte ne bi bila u funkciji. Nema neke potrebe da se kupuje, pošto se bavimo poljoprivredom, sam sebi proizvedeš potrebno, šta nama treba malo hleba ili džak šećera i soli", objašnjava Ladislav Bužek.

Nemaju prodavnicu, ali zato imaju muzej, na koji su ponosni i koji kroz spise, upotrebne predmete i druge eksponate svedoči o drugoj tradiciji Čeha na ovim prostorima i privlači turiste.

"Kad god sam izašla ispred svoje kuće ja sam videla neki automobile češke registarcije. Ja sam bila ovde duže vreme tokom leta, ne prođe dan da Česi ne dođu. To je mesto koje, ako dođu u Srbiju, obavezno obiđu", navodi Mirjana Pančić Bužek.

Ono što ovom selu najviše nedostaje su ljudi. Malo je mladih koji ostaju ovde, a u selu trtenutno ima samo troje dece. Meštani kažu da je njihovo selo jako lepo, ali da bi sigurno bilo mnogo lepše da se čuje dečija graja, koje na žalost nema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи