Godišnjica Cerske bitke

U Tekerišu kod Loznice održana je centralna svečanost obeležavanja 103. godišnjice Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu predvođene Stepom Stepanovićem i prve savezničke pobede u Velikom ratu.

Državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti predvodio je Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je podsetio da u ovoj bici za srpske vojnike nije postojala reče povlačenje i da je hrabro odolevala nadiranju znatno brojnijih i jačih austrougarskih trupa.

Ministar je istakao da je u izveštaju o porazu austrougarske vojske nakon Cerske bitke, austrijski novinar napisao: "Armija je potučena i nalazi se u bezobzirnom, divljem i paničnom bekstvu. Jedna potučena vojska. Ne, jedna razbijena rulja, jurila je u bezumnom strahu prema granici. Sjajni su ovo momci Srbi. Oni znaju da brane svoju zemlju".

Đorđević je rekao i da ljubav prema otadžbini, složnost i hrabrost srpskih vojnika, kao i genijalni strateški plan generala Stepe Stepanovića, doprineli su da vojska krene u kontraofanzivu i ostvari pobedu koja je zadivila svet.

On je rekao da "tog avgusta 1914. godine nepovoljan položaj, iscrpljenost srpske vojske i manjak municije nisu sprečili srpsku vojsku da izvojuje prvu i jednu od najslavnijih pobeda u Prvom svetskom ratu, kao i da se tih dana na Ceru borilo 180 hilada srpskih vojnika, a život je izgubilo između tri i pet hiljada, dok je austrougarska vojska pretrpela dvostruko veće gubitke".

Obraćanje ministar je završio rečima Fjodora Dostojevskog, podsećanjem "da je moć je data samo onima koji se usude da se sagnu i podignu je, a da je samo jedna stvar bitna, samo jedna - biti u stanju da se usudiš, a srpski vojnici su se usudili, podigli i dobili moć da pobede".

Kod spomen-kosturnice u Tekerišu vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Loznice, Šapca, Opštine Krupanj kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. 

U čast cerskim junacima i čuvenoj bici sutra će biti održan osmi Cerski marš, posvećen vojvodi Živojinu Mišiću.

Oko 2.000 učesnika pešačiće od Šapca do Tekeriša, trasi dugoj 37 kilometara.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво