Ko su migranti koji ostaju u Srbiji

Trenutno je u Srbiji oko četiri i po hiljade migranata, od kojih malo odlučuje da ostane u našoj zemlji. Tokom 2016, svega 36 migranata dobilo je punu međunarodnu zaštitu u Srbiji, ali i među njima ima onih koji su ipak nastavili put. RTS je proveravao ko se sve zadržava u Srbiji i ko su izbeglice koje odlučuju da trajno ostanu.

Majlis je rođena Beograđanka – sasvim slučajno. Majka te devojčice napustila je Kamerun u devetom mesecu trudnoće. O razlozima odlaska od kuće ne govori jer se o posledicama prinudnih brakova teško govori na bilo kom jeziku. Danas, uz pomoć Komesarijata za izbeglice i međunarodnih organizacija, živi sa ćerkom u iznajmljenom stanu.

"Od dolaska ovde znala sam da ću ostati, to mi nije bio plan, ali pošto su srpski lekari spasili moj i život moje bebe, koju sam rodila ovde carskim rezom, odlučila sam da ostanem u Srbiji", kaže Neli Laure Kuđang.

Ima i onih koji ne planiraju da ostanu u Srbiji, ali dok čekaju nastavak puta – rade, uče... Šabnam je u Beogradu već osam meseci i ovde ide u školu. Beograd i ne može da uporedi s rodnim Kandaharom.

"Razlika je velika, devojčice su slobodne, mogu da idu kuda god žele, uz nekoga mogu svuda da se kreću. U Avganistanu smo strahovali od Talibana, tamo nema mira", kaže Šabnam Arabi.

Komesarijat je nadležan za integraciju onih kojima je dodeljena međunarodna zaštita, a takvih nije mnogo. Za njih, ukoliko poznaju srpski jezik, pravi se pojedinačan plan integracije, obezbeđuje i smeštaj.

"Krajem prošle godine smo doneli, tačnije Komesarijat je doneo uredbu o integraciji, odnosno o uključivanju migranata u društveni, kulturni i privredni život, tako da zakonski okvir imamo, jedan mali broj migranata imamo, pa u suštini ove godine i teče integracija jednog malog broja lica, konkretno osam porodica stanuje privatno i njima smo omogućili da imaju taj smeštaj", navodi Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Iako imaju pomoć države, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, osećaju koliko su drugačiji i da uklapanje u srpsko društvo nije jednostavno.

"Na primer, dok se vozimo autobusom, gledaju u našu kosu, naše ruke, komentarisali su, a uglavnom ne znaju da ja razumem srpski i govore svašta, a kad ih pitam o čemu je reč, iznenade se i kažu: ona govori srpski", kaže Neli Laure Kuđang.

Većina migranata koji trenutno borave u Srbiji poreklom je iz Avganistana, čak dve trećine – slede Iračani, Pakistanci, Sirijci i Iranci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво