Meštani u šabačkim selima odlučuju kako se troši novac od poreza

Šabac je prva lokalna samouprava u kojoj sredstva od poreza na imovinu u selima ne ostaju u gradskom budžetu, nego se prelivaju na račun mesnih zajednica. Kako će se trošiti novac do sada su odlučivali članovi seoskog saveta, a prema najnovijoj skupštinskoj odluci, pitaće se svi meštani.

Ako plaćam i moje se pare od poreza vraćaju, hoću i da predložim gde da se ulože – kaže meštanka Jevremovca, prva kod koje su došli anketari.

"Imamo raznovrsna mišljenja i izjave", kaže Milena Vučkovski iz Jevremovca.

"Naša obaveza je da uđemo u svaku kuću, da svakom domaćinu ponudimo mogućnost da glasa za ono što je najpotrebnije u njihovoj mesnoj zajednici", navodi anketar Svetlana Marković.

Za mesec dana anketari će posetiti svako domaćinstvo u 51 mesnoj zajednici. Prijavljivanjem će se napraviti nova baza podataka, većinsku volju meštana potvrdiće referendum.

"Ne možemo da koristimo postojeće baze podataka, tipa biračkih spiskova, zato što se, prvo, ne poklapaju u potpunosti, a drugo zakon o zaštiti podataka o ličnosti, zakon o biračkom spisku nam to ne dozvoljava", kaže Jelena Topalović Petrović iz lokalne uprave Šapca.

Mogućnost da odlučuju o ulaganju imaju svi punoletni meštani, ali i vlasnici parcela. Ko se ne prijavi nema pravo glasa.

"Mnogo je to dobra stvar, jer ako građani Bogosavca daju sredstva, onda treba i da raspolažu sa tim, ali ne pojedinci", ističe Milosav Selenić iz Bogosavca.

"Da se ovo još malo puteva asfaltira, da se dopuni nešto, da se uradi nešto u selu, ne samo da pare odu bez veze", kaže Dragorad Pajić iz Dobrića.

Miodrag Jeremić iz Maova kaže da, ako su sela uređenija, više će mladih ostati da živi na selu.

Dobrić je prvo selo koje je iskoristilo svoje pare. Od prispelih milion dinara, odlukom saveta Mesne zajednice, uređen je centar sela.

"Uradili smo behaton na centru pored školskog dvorišta i škole, na centru pored doma, sredili prostorije doma koje su bile u lošem stanju, prostorije mesne kancelarije", navodi Dragan Stančić, predsednik MZ Dobrić.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović napominje da građani sve više uplaćuju porez.

"Ono što ja mogu da istaknem, a na šta sam posebno ponosan jeste to da su građani u prethodne tri godine uplatili tri puta više poreza na imovinu od trenutka kada smo počeli da primenjujemo odluku. Prvobitno je to bilo 36 miliona dinara, sad smo došli do 86 miliona, očekujemo u sledećoj godini 107 miliona", ističe Zelenović.

Gde će se pare uložiti naredne godine odlučiće meštani ove jeseni u 24 sela šabačkog kraja. Mogu da glasaju svi prijavljeni, a predloge daju samo oni koji plate porez.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи