NUNS: Zašto poreski obveznici Kragujevca plaćaju dugove bivšeg vlasnika RTK

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je protestvalo zbog odluke vlasti Kragujevca da budžetski novac namenjen za projektno sufinansiranje javnog informisanja preusmeri Radio-televiziji Kragujevac (RTK) koja od kraja prošle godine ne emituje program.

U saopštenju NUNS je naveo da tako gradska uprava Kragujevca na čelu sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem nastavlja da krši Zakon o javnom informisanju i da ignoriše svoje obaveze prema javnom interesu i javnom informisanju.

Gradsko veće Kragujevca je 16. avgusta usvojilo Program rasporeda sredstava za finansiranje razvoja informisanja u gradu Kragujevcu u ovoj godini.

"Programom su predviđena sredstva u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara, i to za usluge po ugovoru - 18 miliona dinara i za subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u iznosu od dva miliona dinara, raspoređenih u korist Privrednog društva RTK d. o. o", navodi se u odluci Gradskog veća objavljenoj na sajtu grada.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je podsetilo da je Ministarstvo privrede krajem januara ove godine raskinulo ugovor o privatizaciji Radio-televizije Kragujevac sa kontroverznim kruševačkim biznismenom Radojicom Milosavljevićem koji je najveću regionalnu televiziju kupio u oktobru 2015.

Agonija RTK trajala je tokom cele prošle godine, Ministarstvo je Milosavljeviću dugo gledalo "kroz prste" da bi konačno poništilo ugovor o kupoprodaji i tu medijsku kuću vratilo bivšem osnivaču.

"Ceo taj nezakonit vlasnički transfer obavljen je formalno 21. juna a odluka je donesena uz saglasanost Vlade. Ugovorom o prenosu osnivačkih prava između grada Kragujevca i Ministarstva privrede, grad je, pored osnivačkih prava, prihvatio i obaveze prema zaposlenima i poveriocima", navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво