Manastir Rujno, postojbina prve srpske štampane knjige iz 16. veka

Pre 480 godina, odštampana je prva knjiga u Srbiji. Bilo je to Rujansko četvorojevanđelje, štampano u manastiru Rujno, samo osam decenija posle Gutembergove Biblije. Jedina dva sačuvana kompletna primerka tog jevanđelja danas se čuvaju u bibliotekama u Pragu i Sankt Peterburgu, a koliko su važna i cenjena, potvrđuje i činjenica da u Češkoj, poseta mora da se najavi pola godine ranije.

Možemo samo da zamislimo monaha koji u studeni manastirskih zdanja, uz voštanicu rezbari slova na 250 drvenih ploča. Tih mračnih godina pod turskom vlašću, Jevanđelje je nosilo okrepljujuću reč božju, a monah Teodosije bio odlučan u nameri da je umnoži i širi svedočeći o trajanju jedne kulture i naroda.

"Mislim da jeza kulturu našeg naroda, to izuzetno velika vrednost, izuztno bogatstvo, na šta bi mi svi trebali mnogo da obratimo pažnju, ako nam je stalo do naše istorije, do naše kulture", navodi monah Teodosije, iguman manastira Rujno.

Na kraju Jevanđelja je skromni monah Teodosije zapisao: "Molim se braćo, vama, ili vi koji budete čitali, ili prepisivali, ispravljajte, a ne kunite, zarad Boga i svoje duše. Jer ovo nije pisao Duh Sveti, ni anđeo, već čovek malouman i slabomoćan. I štaviše - sam".

U rujanskoj štampariji su, prema dosadašnjim saznanjima, te 1537. godine nastala četiri primerka Jevanđelja, na 301 strani, na papiru uvezenom iz Venecije.

"Pretpostavlja se da je to, možda, rađeno i tri godine - štampanje. Manastir je radio do 1576. godine, kada je zapaljen", navodi Radivoje Papić iz Narodnog muzeja Užice.

Profesor Ilija Misailović, hroničar užičkog kraja navodi da je Miroslavljevo jevanđelje prva pisana knjiga u Srbiji, a Rujansko četvorojevađelje prva štampana knjiga u Srbiji.

"E sad zamislite, jedno je pisati rukom slova, a drugo je na drvenoj dasci, urezivati u ogledalu slova i štampati knjigu", objašnjava Misailović.

U brdima iznad Užica, na obali Đetinje, tragovi manastira Rujno su bili vidljivi sve do 19. veka. Pre četrdesetak godina potopile su ih vode jezera Vrutci, ali je pesnik Ljuba Simović, za novi hram Rujanski, na uzvišenju iznad jezera, lepo zapisao: "Ono što svedoči da je postojalo, i da je bilo sveto, mesto ovo, nije ni stub ni kamen, nego slovo."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара