KCS: Rezervi krvi dovoljno za hitne operacije

Rezervi krvi ima dovoljno za sve hitne intervencije i urgentna stanja koja zahtevaju operacije, saopšteno je iz Kliničkog centra Srbije.

Iz KCS-a navode da je broj operacija koje se ovih dana obavljaju u skladu sa višegodišnjim prosekom za ovaj period godine.

"Pojedine klinike u sklopu KCS beleže i nešto veći broj operacija od uobičajenog, usled povećanog broja saobraćajnih nesreća i drastičnih temperaturnih promena u proteklom periodu", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su sve potrebe Urgentnog centra za operacije kao i hitna stanja u potpunosti zadovoljene redovnom količinom jedinica krvi.

"Rezervi krvi ima dovoljno i za sve hitne intervencije i urgentna stanja koja zahtevaju operacije. U proseku dnevno najmanje dva pacijenta zahtevaju hitnu transfuziju usled teškog hroničnog stanja ili hematološke bolesti", naglašavaju u KCS.

KCS poziva sve gradane da u cilju obezbeđivanja optimalnih zaliha krvi daju krv i tako omoguće zbrinjavanje svih pacijenata kojima je potrebna transfuzija u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Ranije danas Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je da je prethodnih dana odziv građana u akcijama davanja krvi bio značajno povećan i da je poziv koji su zaposleni Instituta uputili javnosti dao odličan rezultat, tako da u ovom trenutku nema odlaganja operacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи