Za obnovu i proširenje škole u Zvečki 1,3 miliona evra

Radovi na rekonstrukciji i proširenju izdvojenog odeljenja Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Zvečki kod Obrenovca, trebalo bi da počnu do kraja godine, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Šarčević sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i direktorkom Jedinice za upravljanje projektima Vesnom Vandić potpisao Sporazum o saradnji na realizaciji Programa modernizacije škola, koji pored rekonstrukcije škole u Zvečki koja će koštati 1,3 miliona evra, predviđa i proširenje kapaciteta Pete ekonomske škole u Rakovici.

U Zvečki će osim rekonstrukcije postojećih učionica biti izgrađeni novi kabineti i fiskulturna sala, a nove kabinete dobiće i učenici ekonomske škole u Rakovici, a stari će im biti rekonstruisani. Predviđeno je da će radovi u ovoj školi koštati 625.000 evra.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je sporazum veoma važan za grad Beograd, jer se radi o potpunoj rekonstrukciji OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", ali i izgradnji četiri nove učenionice i nove fiskulturne sale i to su, kako je rekao, prvi radovi posle posle 30 godina.

Podsetio je da je Grad Beograd prošle godine uložio više od 230 miliona dinara u razne adaptacije, sanacije i unapređenje osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada, dodajući da će se sa tim aktivnostima nastaviti i ove godine.

Prema njegovim rečima, trenutno se radi rekonstrukcija četiri velike škole.

Kako je istakao, u Begaljici će škola biti gotova polovinom septembra, a radovi traju i školama u Mirijevu, Čukarici i Grockoj.

"Radimo i na tome da za jednu zemunsku školu obezbedimo novac", rekao je Mali.

Kako je navedeno, program modernizacije škola finansira se sredstvima Evropske investicione banke i započet je 2010. godine, a do sada je rekonstruisano 100 školskih objekata u celoj Srbiji.

Trenutno su u toku radovi ili primopredaja u 34 objekta, dok je za 39, uključujući objekte u Zvečki i Rakovici, u toku tenderska procedura. Plan je da se tenderska procedura okonča do novembra 2017. godine.

Šarčević: Uskoro sa premijerkom o pogrešno obračunatim naknadama

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će ovih dana zakazati sastanak sa premijerkom Anom Brnabić na temu pogrešno obračunatih naknada za godišnji odmor prosvetara za 2014. godinu i o standardu i statusu prosvetnih radnika.

Na pitanje novinara da li će vratiti novac zaposlenima u prosveti zbog pogrešno obračunate naknade za godišnji odmor za 2014. godinu, Šarčević je podsetio da je taj problem bio i prošle godine, te da je tada intervenisao, jer je bilo očigledno da je došlo do greške.

"Vlada je tada vratila novac u roku od 15 dana", podsetio je ministar.

Kako kaže, prosvetari su kasno primetili i objavili da sličan problem postoji i za 2014. godinu.

"Mi već tri meseca sa svim sindikatima istražujemo koliko je sama informacija tačna. U celu priču smo uključili i ministarstva finansija, državne uprave, rada, lice za mirno rešavanje problema i niko ne može da odgovori da li to treba da se da", rekao je Šarčević.

Mi nemamo taj novac, da imamo dali bismo ga, ponovio je ministar i dodao da će imati sastanak sa premijerkom verovatno ovih dana na tu temu.

Na navode da su sindikati najavili tužbe kako bi sprečili zastarevanje slučaja, Šarčević je rekao da na to svako ima pravo.

"Sada imate jednu potpuno čudnu sliku od koje beže svi", rekao je Šarčević dodajući da se njegovo ministarstvo trudilo maksimalno da taj problem reši te da i dalje ne beži od toga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи