Kad zamirišu kuvani paradajz i ajvar

Leskovački kraj je poznat povrtarski centar. Paradajz i paprika samo u plastenicima gaje se na više od hiljadu hektara. Zahvaljujući stalnom navodnjavanju, ovogodišnji rod paprike i paradajza biće dobar, kažu proizvođači. Cene na pijacama u Leskovcu su pristupačne, pa se već krenulo sa pripremom zimskih specijaliteta.

Čim zamiriše kuvani paradajz, znači da je počelo pripremanje zimnice. Flaše su već napunili kečapom, u kazanu se krčka ljutenica. Posla je na pretek, kaže Stevica Marković iz Brestovca, član Udruženja "Leskovački ajvar". Sve što proizvede isporuči tržištu.

"Cena je prihvatljiva, tako da mogu da se pripremaju ti proizvodi gde paradajz čini osnovu, kao što su znam pindžur, ljutenica", kaže Stevica Marković.

Autohtona sorta paprike – kurtova kapija, od koje Stevica sprema zaštićeni leskovački ajvar, tek je počela da crveni. Uprkos tropskim temperaturama, očekuje dobar rod. Za branje stiže početkom septembra. Ajvarka iz plastenika na pijacama će biti za desetak dana.

"To će biti oko dve i po, do tri hiljade tegli, možda će se nešto u međuvremenu promeniti. Nadam se da ću imati tu količninu paprike da preradim", dodaj Stevica.

Biće paprike ali i paradajza u izobilju. Rano ujutru i uveče Nenad ulazi u plastenike i bere sočne, crvene plodove. Kupaca ima, kaže. Godišnje proizvede 20 tona paradajza.

"Dobra je godina. Stalno navodnjavamo, imamo sistem kap po kap. Zaštitu na vreme radimo", ističe Nenad Radovanović, proizvođač iz Brestovca.

Pune su i tezge na leskovakoj zelenoj pijaci. Kilogram paradajza je od 30 do 40 dinara. Paprike – žute i zelene – koštaju tri dinara po komadu. Na kvantaškoj pijaci prodaju se u džakovima, paradajz u gajbama. Za 10 kilograma paradajza treba izdvojiti od 100 do 250 dinara.

Boban Đorđević već je počeo sa pripremom kuvanog paradajza.

"To pomalo uzimaju, ne uzima se nešto na velike količine, mislim za kućne potrebe. Nakupci već uzimaju više", kaže Ivan Tončić, proizvođač iz Stajkovca.

Paprike i paradajz proizvode se na 4.000 hektara u Jablaničkom okrugu. Godišnje sa plodnih njiva i iz plastenika na pijace širom Srbije, ali i na strano tržište, ide 90.000 tona paradajza i oko 60.000 tona paprika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво