Univerzitet u Beogradu među prvih 300 na Šangajskoj listi

Na prestižnoj Šangajskoj listi, koja je noćas objavljena, Univerzitet u Beogradu našao se između 201. i 300. mesta i tako zadržao prošlogodišnju poziciju.

Iz regiona još samo Univerzitet u Ljubljani je u grupi od 401. do 500. mesta, dok univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije nema na listi.

Među prvih deset univerziteta na Šangajskoj listi su osam američkih i dva britanska univerziteta.

Najbolji svetski univerzitet je Harvard, zatim Stanford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Oksford, Kolumbija, Kalifornija i Univerzitet u Čikagu.

Šangajska lista, koju svake godine objavljuje Univerzitet Đao Tong iz Šangaja, jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svetu, njih 500.

Ključni kriterijumi za rangiranje univerziteta su broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citiranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili na njemu rade.

Lista je neformalna, ali stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

Univerzitet u Beogradu se prvi put našao na listi 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju između 401. i 500. mesta.

Univerziteti u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu našli su svoje mesto na Šangajskoj listi po oblastima, koja je objavljena pre nešto više od mesec dana.

"Ova četiri fakulteta su stavljena na ovu prestižnu listu što je pre svega priznanje visokom školstvu ove naše Srbije. Država u samom budžetu ne izdvaja baš toliko para, a ipak smo dostigli izuzetan nivo u obazovanju i nauci", navodi Srećko Trifunović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevacu.

Dobar glas se nadaleko čuje, pa se očekuje više stranih studenata u Srbiji.

"Univerzitet koji se našao na toj listi je sinonim za kvalitet i oni će rado dolaziti, pa očekujem da ćemo imati sve više studenata, a ono što mi moramo jeste da se pripremimo da imamo što više studijskih programa na engleskom jeziku i što više profesora i saradnika koji mogu da predaju na engleskom jeziku", smatra Vesna Mandić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje.

Prorektorka Popović: Ako se ne promeni finansiranje, počeće pad

Univerzitet u Beogradu i ove godine je na Šangajskoj listi između 201. i 300. mesta, ali kada se analiziraju svi kriterijumi rangiranja, vidi se da je to bolji plasman u odnosu na prošlu godinu, rekla je prorektorka za međunarodnu saradnju UB Ivanka Popović.

"Jezičak na vagi koji je prevagnuo da budemo za jotu bolji nego prošle godine u kompletnom skoru je citiranost radova matematičara. Uz profesora Stojana Radenovića imamo dobru citiranost i profesora Zorana Kadelburga", rekla je prorektorka Popović.

Ona je naglasila da je ukupan broj radova fakulteta i instituta i sve bolji njihov kvalitet doprineo da UB bude dobro pozicioniran na prestižnoj listi najboljih 500 svetskih univerziteta.

"Međutim, stalno podsećam da ćemo bez adekvatnog finansiranja počećeti da padamo na listi. Ako se nešto ne promeni u finansiranju nauke, ne možemo očekivati da ostanemo na toj listi", objasnila je ona.

Kao primer navela je zemlje u regionu, od kojih je samo Univerzitet u Ljubljani na listi, dok je Univerzitet u Zagrebu ispao sa liste baš zato što je došlo do problema u finansiranju nauke.

"Moramo imati siguran okvir u finansiranju nauke, da se obezbedi miran i nesmetan rad naučnika", naglasila je ona.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво