Bezbednija vožnja uz pravilo "dve sekunde" i vezivanje pojaseva

Za nama je crni vikend, kada je reč o saobraćaju. U dve saobraćajne nesreće juče na auto-putu Beograd–Niš poginule su dve osobe, a devet je povređeno. Leto je inače, zbog odmora i velikog broja putnika kritično za saobraćaj, a iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozoravaju da je neophodno vezivati sigurnosne pojaseve, i na prednjim i na zadnjim sedištima, kao i držati bezbedno odstojanje na putevima.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da su uzroci saobraćajnih nesreća greške – ili vozača, ili pešaka, ili onoga ko održava put...

"Svaka greška u saobraćaju vrlo skupo košta i, ukoliko pogrešimo, rizikujemo da poginemo, ostanemo invalidi ili budemo deset godina u zatvoru", rekao je Okanović u razgovoru za Dnevnik RTS-a.

Ističe da je u periodu letnjih odmora veliki broj vozila na našim putevima, te su i mogućnosti policije ograničene.

Navodi da je broj poginulih smanjen za deset odsto, ali da to nije uteha onima koji ostanu bez svojih najbližih.

"Moramo da shvatimo da možemo da stradamo i tuđom greškom, neophodno je da vežemo pojas, da vežemo pojaseve i na zadnjem sedištu", ističe Okanović.

Upozorava vozače koji se kreću levom, preticajnom trakom da se ne približavaju previše vozilu koje se nalazi ispred njih.

"Ukoliko želite da preteknete, uključite levi žmigavac, držite bezbedno odstojanje, a to je najmanje polovina od brzine kojom se krećete. I vratite se u srednju traku kada izvršite preticanje", poručio je Okanović.

Objasnio je da je, ukoliko se, na primer, krećete brzinom od 120 kilometara na čas, najmanje odstojanje 60 metara. Za one koji imaju problem da to procene, postoji i pravilo "dve sekunde".

"Vozilo ispred vas će proći pored nekog objekta, saobraćajnog znaka. Treba da prođu bar dve sekunde da i vi prođete pored tog znaka", kaže Okanović.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво