Bezbednija vožnja uz pravilo "dve sekunde" i vezivanje pojaseva

Za nama je crni vikend, kada je reč o saobraćaju. U dve saobraćajne nesreće juče na auto-putu Beograd–Niš poginule su dve osobe, a devet je povređeno. Leto je inače, zbog odmora i velikog broja putnika kritično za saobraćaj, a iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozoravaju da je neophodno vezivati sigurnosne pojaseve, i na prednjim i na zadnjim sedištima, kao i držati bezbedno odstojanje na putevima.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da su uzroci saobraćajnih nesreća greške – ili vozača, ili pešaka, ili onoga ko održava put...

"Svaka greška u saobraćaju vrlo skupo košta i, ukoliko pogrešimo, rizikujemo da poginemo, ostanemo invalidi ili budemo deset godina u zatvoru", rekao je Okanović u razgovoru za Dnevnik RTS-a.

Ističe da je u periodu letnjih odmora veliki broj vozila na našim putevima, te su i mogućnosti policije ograničene.

Navodi da je broj poginulih smanjen za deset odsto, ali da to nije uteha onima koji ostanu bez svojih najbližih.

"Moramo da shvatimo da možemo da stradamo i tuđom greškom, neophodno je da vežemo pojas, da vežemo pojaseve i na zadnjem sedištu", ističe Okanović.

Upozorava vozače koji se kreću levom, preticajnom trakom da se ne približavaju previše vozilu koje se nalazi ispred njih.

"Ukoliko želite da preteknete, uključite levi žmigavac, držite bezbedno odstojanje, a to je najmanje polovina od brzine kojom se krećete. I vratite se u srednju traku kada izvršite preticanje", poručio je Okanović.

Objasnio je da je, ukoliko se, na primer, krećete brzinom od 120 kilometara na čas, najmanje odstojanje 60 metara. Za one koji imaju problem da to procene, postoji i pravilo "dve sekunde".

"Vozilo ispred vas će proći pored nekog objekta, saobraćajnog znaka. Treba da prođu bar dve sekunde da i vi prođete pored tog znaka", kaže Okanović.

broj komentara 20 pošalji komentar
(utorak, 15. avg 2017, 07:34) - anonymous v [neregistrovani]

Standard

Kakve to veze ima, gine onaj ko juri i onaj koji bude kolateralna steta tog manijaka. Meni ta cifra koju spominjes govori da i tamo nisu imuni na " papucicu za gas"

(utorak, 15. avg 2017, 07:31) - anonymous v [neregistrovani]

Ti si

Zasto si ti vozio krajnje levom trakom? Tebi je vise smetalo sto nisi mogao da ides brze u toj kranje levoj traci i sto si upao u guzvu, pa si ispao naivan u odnosu na one koji su postovali propise i drzali se ogranicenja brzine.

(utorak, 15. avg 2017, 07:26) - anonymous v [neregistrovani]

Ti

U zakonu se kaze da se brzina prilagodjava uslovima na putu, to se odnosi i na gustinu tj ucestalost saobracaja a tako i na uslove na putu tj stanjem kolovozne povrsine izazvanom atmosferskim uslovima ili zbog neodrzavanja putne infrastrukture te se brzina odvijanja saobracaja prilagodjava tome a ne onom sto pise na saobracajnom znaku na toj deonici puta.

(utorak, 15. avg 2017, 07:19) - anonymous v [neregistrovani]

Rt

Da li to znaci i da proizvodjaci televizora treba da proizvode uredjaje sa dva kanala da bi se smanjilo gledanje tv-a? Od tebe druze zavisi koliko ces stisnuti papucicu gasa ne od automobila, ne od toga da li ces ici do maksimuma vec do maksimalnog ogranicenja propisanog saobracajnim znakom tj uslovima na putu. Nista se ne postize ogranicenjem necega, to se radi u glavi korisnika.

(utorak, 15. avg 2017, 07:13) - anonymous v [neregistrovani]

Tu p

O cemu ti govoris, kad sednes u auto ko je odgovoran za tvoju bezbednost. Ja? Policija? Tvoja savest treba da te prijavi.

(ponedeljak, 14. avg 2017, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

Večito "pranje ruku" odgovornih!

Postoji li išta u ovoj državi što nije prebačeno na odgovornost građana? Sve što bi trebalo da kontrolišu (i što su nekada kontrolisale!) policija i inspekcije, sada je prepušteno nama (koji za to nismo plaćeni!) da proveravamo, zapažamo i prijavljujemo! 

(ponedeljak, 14. avg 2017, 19:17) - Iz Britanije [neregistrovani]

Dve sekunde?

U Britaniji je '4 sekunde'. A i to da je jedva dovoljno.

(ponedeljak, 14. avg 2017, 18:53) - anonymous [neregistrovani]

Bezbednost

Ja se bezbednije osecam na autoputu BG-NI pri brzini od 120 km/h nego na trotoarima u Pancevu! Postali smo arogantni, drski i bahati i takvo ponasanje prenosimo i na voznju, zato nam se i desava to sto nam se desava. KAda bi krenuli od osnova i poceli da se ponasamo pristojnije i kulturnije, dosli bi i do saobracajne kulture!

(ponedeljak, 14. avg 2017, 18:13) - anda [neregistrovani]

260 na sat

Nema veze kako prave kola, treba voziti bezbedno i sigurno a to je već naša kultura u saobraćaju

(ponedeljak, 14. avg 2017, 17:54) - Martin [neregistrovani]

Nije dve vec tri sekunde

Cuo sam za pravilo tri sekunde. Naucno zasnovano!
Mi moramo sve da skratimo na svoju stetu.