Dodatnih 170 miliona za prekvalifikaciju u IT sektor

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da Ministarstvo do kraja 2017. planira dodatnih 170 miliona dinara za prekvalifikaciju u IT sektor.

Zahvaljujući prekvalifikaciji, putem Nacionalne službe za zapošljavanje 100 ljudi je već ušlo u ovaj sektor, a Ministarstvo nastavlja taj trend i izdvaja sredstva za osposobljavanje još 900 ljudi, navedeno je u saopštenju.

Ministar Đorđević je naveo da će samo u ovoj godini 1.000 osoba biti prekvalifikovano u IT stručnjake i, s obzirom na potrebe tržišta, izvesno je da će svih 1.000 potom dobiti posao.

U budžetu za 2018. godinu, plan nam je da pored opredeljivanja sredstava za osposobljavanje IT stručnjaka, omogućimo prekvalifikaciju i za neka druga zanimanja koja su aktuelna i za koje postoji tražnja na tržištu rada. Time ćemo sigurno doprineti i da stopa nezaposlenosti bude smanjena, rekao je Đorđević.

Do sada je za sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja u 2017. godini obezbeđeno 2,8 milijardi dinara, koje je Nacionalna služba za zapošljavanje već raspodelila za realizaciju planiranih mera.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji najmanja je u poslednjih 25 godina, a Vlada Srbije sprovodi brojne programe kako bi se taj trend nastavio.

Prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje, trenutno je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu 14,6 odsto, što je 4,4 indeksna poena manje u odnosu na isti period prošle godine, sa tendencijom daljeg pada.

U periodu januar-jul ove godine zaposlilo se 159.471, što predstavlja povećanje u odnosu na isti period prošle godine za 3,5 posto, navedeno je u saopštenju.

Pozitivan trend povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti od prvog kvartala 2016. do prvog kvartala 2017. godine, odrazio se i na mlade od 15 do 24 godine starosti i to za 7,1 odsto.

Najtraženija zanimanja su: IT stručnjaci, diplomirani mašinski i inženjeri elektrotehnike, a kada su u pitanju profili nižeg nivoa obrazovanja, najlakše dolaze do posla prodavci, vozači, krojači i kuvari.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ističe da je spremno da učini sve, u cilju smanjenja nezaposlenosti, podsticanja zapošljavanja i poboljšanja položaja nezaposlenih lica na tržištu rada i da Vlada Srbije i Ministarstvo nastavljaju sa merama u cilju smanjenja nezaposlenosti.

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 13. avg 2017, 19:54)
milos [neregistrovani]

kurdadzije

Ovo je ista situcija kao svojevremeno kada su nastavnike opste tehnickog obrazovanja prekvalifikovali u nastavnike racunarstva i informatike. Pa nam od tad izlaze deca iz srednjih skola ne znajuci kako da pokrenu racunar i koriste osnove worda i excela.

(nedelja, 13. avg 2017, 18:04)
anonymous [neregistrovani]

@Svi u IT

Не треба сваком мастер да би радио (нешто) у ИТ-у.Ако знаш разлику између стругара и машинског инжењера, разумећеш да су и информационе технологије инжењерска дисциплина, да ту има посебних професија, и да нису ту сви тек "компјутераши".Истина је: свако може да се прикључи.Само, онај ко се нада да ће се "преквалификовати" за пола године - годину, па да после прикачи епитет "квалификовани", боље и да се не хвата у коло.Мораће стално да учи!Преко двадесет година сам и ИТ-у.Оно што сам на ЕТФ-у научио представља солидну основу, али конкретно не учествује ни са 5% у ономе што сада радим, зато што се струка стално мења.Да не учим барем по две нове технологије годишње, могао бих козе да чувам без обзира на мастер!

(nedelja, 13. avg 2017, 12:52)
anonymous [neregistrovani]

улагање у образовање

Толико школа и факултета усмерите те новце у њих и добићете лједе за те послове, а ко ће их запослити? Исти они власници који мало плаћају јер морају да улажу у јахте и виле...ој србијо мила мати...

(nedelja, 13. avg 2017, 12:46)
anonymous [neregistrovani]

statistika laže

Mnogo je više nezaposlenih nego što kaže NSZ.Zašto?Zato što vadjenje zdravstvene knjižice više nije povezano sa NSZ,pa mnogi nezaposleni nisu na evidenciji!Nema nikakvih koristi od biroa,jedino što trčiš tamo na svakih 3 meseca,a od posla ni traga!Ko se uopšte zaposlio preko biroa?!

(nedelja, 13. avg 2017, 12:38)
Д. [neregistrovani]

Мерење стопе незапослености

Не треба поредити стопе незапослености пре 25 година и данас. Према данашњој методологији РЗС, уколико радите макар један сат у једној недељи, и то у недељи која претходи тзв. анкети о радној снази, и за то будете исплаћени у новцу или у натури - онда ви нисте незапослени.
Надам се да је јасно.

(nedelja, 13. avg 2017, 12:33)
anonymous [neregistrovani]

Svi u IT

Ajmo svi u IT, bez obzira na talenat , znanje i sposobnosti. Treba ugasiti ETF i ostale fakultete i organizovati dvo nedeljne kurseve koji ce generisati IT strucnjake.
Dokle vise prica o IT-ju kao da je to neki kurs, pa ne bi ETF imao 5 godina smer za to ! Za to je potrebna matematika, logika, bulova algebra i ostalo ... :)

(nedelja, 13. avg 2017, 12:31)
anonymous [neregistrovani]

ot strucnjak

ne moze se neko preko noci prekvalifikovati u strucnjaka. Mozete dobiti programera pocetnika, ali i to je bolje nego da sede bez posla i pesperktive.

(nedelja, 13. avg 2017, 12:26)
anonymous [neregistrovani]

Obuka

Moj drugar je bio na "IT"prekvalifikaciji,ono sto ne govore o tome je da vrse prvo "filtriranje"kandidata gde mnogi otpadnu,a oni koji zavrse,placaju iz svog dzepa polaganje,sto ce u prevodu reci 500 evrica,zaposleni nemaju toliku platu,a tek nezaposleni prekvalifikovani,"novi strucnjak" :))

(nedelja, 13. avg 2017, 12:15)
anonymous [neregistrovani]

И старији и млађи!

"Преквалификација у ИТ" не кошта ништа! Свако ко зна да користи интернет може мање да дангуби на Фејсбуку, а неколико сати дневно да посвети учењу. За шест месеци биће употребљив, а даље се све научи кроз праксу.

Главни проблем је недостатак воље и заинтересованости, али ту не помажу ни милионски буџети.

(nedelja, 13. avg 2017, 12:10)
Miki [neregistrovani]

Zvanične laži

Ne znam kakve su izvore i indeksiranje koristli u NSZ ali ovo je teška glupost o nezaposlenosti. Ako Italija i Španija iznose zvaničan podatak da imaju nezaposlenost omladine 70% onda je ona u Srbiji 90%,minimum. Ako pogledate oko sebe videćete da je to realna cifra 90% nezaposlenost omladine. Partijsko zapošljavanje ne računajte kao i fiktivnu zaposlenost ako radite fizički posao i prijavleni ste a imate državni fakultet.Kada bi ovi NSZ bili tačni u Srbiji gotovo da nebi bilo problema.Da je to tako ne bi desetine hiljada mladih bežalo iz zemlje svake godine.