Nevakcinisanje dece – 200 novih predmeta u prekršajnom postupku

U Prekršajnom sudu u Beogradu bio je 241 predmet protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu. Većina slučajeva pokrenuta je ove godine, a u tri slučaja izrečene su novčane kazne. Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović kaže za RTS da prijavu protiv roditelja podnosi zdravstveni inspektor, a da je za sada u postupku više od 200 predmeta.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović je, u intervjuu za RTS, rekao da su u slučajevima nevakcinisanja dece do sada donete 32 odluke, ali da nisu sve presude.

"Tu ima 11 rešenja o odbačaju zahteva, a ostalih 21 su, ustvari, osuđujuće odluke od kojih je u tri slučaja doneta novčana kazna, a u 18 izrečena opomena učioniocu", rekao je Marinović.

Koliko predmeta je još u postupku?

– U postupku je za sada, ako ne stigne neki novi zahtev, 209 predmeta.

Ko podnosi prijave protiv roditelja?

– Ovaj prekršaj prijave protiv roditelja podnosi zdravstveni inspektor pri ministarstvu zdravlja. Kada stigne zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, znači obavi se inspekcijska kontrola, sačini se zapisnik o tome i inspektor utvrdi na osnovu inspekcijske kontrole da je učinjen prekršaj, odnosno da postoji sumnja da je učinjen prekršaj. On sačinjava zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i kao ovlašćeni podnosilac podnosi nadležnom prekršajnom sudu.

U vreme godišnjih odmora mnoge je zabrinula informacija da neće moći da pređu granicu zbog neplaćenih kazni. Šta mogu da očekuju oni koji, na primer, nisu platili kartu u gradskom prevozu?

– Oni mogu da očekuju da, ako nema drugih problema, bez problema mogu da pređu granicu. Naime, ako imate neplaćenu kaznu protiv vas se sprovodi izvršni postupak koji je poseban deo prekršajnog postupka. Međutim, ne možete biti vraćeni sa granice. Vama može ta kazna, i najčešće bude, biti zamenjena kaznom zatvora po principu 1.000 dinara izrečene kazne, jedan dan zatvora. Može biti zamenjena kaznom rada u javnom interesu, takođe po jednačini 1.000 dinara neplaćene kazne osam sati rada u javnom interesu, a može vam biti naplaćena i prinudnim putem posebno ako sud raspolaže podatkom da ste vi zaposleni. To znači da vam može biti odbijeno od zarade. 

Kada već govorimo o kaznama, kakva je naplata kazni od primene novog zakona o prekršajima?

– Novi zakon se primenjuje od 1. marta 2014. Naplata je pala u odnosu na 2016. mada je nešto bolja u odnosu na 2015. Kreće se između 55 miliona i 60 miliona naplate mesečno. Zašto je pala? Pala je zato što je u decembru prošle godine objavljena odluka Ustavnog suda, na inicijativu tadašnjeg zaštitnika građana, koji je proglasio da odredba člana 338 Zakona o prekršajima ne važi, odnosno da je neustavna. Ta odredba dok je važila je značajno je doprinosila boljoj naplati zbog toga što su građani da bi registrovali ili produžili važnost saobraćajne dozvole ili registrovali vozilo, produžili važnost vozačke dozvole ili izvadili novu, dolazili u sud i plaćali kaznu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво