Problemi mladih u Srbiji

Nizom manifestacija danas se u Srbiji obeležava Međunarodni dan mladih. Istraživanja pokazuju da i ove godine mladi dočekuju svoj dan sa istim problemima kao i prethodnih. Najveći izazov sa kojim se suočavaju je nezaposlenost, a zbog toga čak 70 odsto mladih planira da se iseli iz mesta u kome živi. Mladi bi trebalo da budu aktivniji, poručuju nadležni.

Džeparac za kafu dobijaju od roditelja sa kojima žive na istoj adresi. Razočarani su jer ne mogu da pronađu posao i rado bi otišli iz zemlje.

"Najčešća poteškoća sa kojom se mladi susreću, a da ih dele sa nama je ono što nas sve negde tišti, a to je zapošljavanje. Mladi se često žale da nemaju prilika da pronađu posao ili se na taj način stručno usavršavaju", kaže Jelena Mićić iz udruženja Mladi istraživači Srbije.

Više od 60 odsto mladih ne zarađuje, ali uprkos tome do radne knjižice većina ne bi preko partije, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije. Oni koji imaju posao najčešće nisu plaćeni više od 30.000 dinara mesečno. Tek šest od 100 mladih zarađuje više od 50.000 dinara.

"Mladi su inače po Zakonu o mladima i strategiji osobe od 15 do 30 godine, njihova stopa nezaposlenosti je 28,5 u 2016. a recimo u 2013. godini je bila 11 puta veća. Međutim, to je i dalje nedovoljno jer stopa nezaposlenosti mladih u odnosu na ukupnu stopu stanovništva je dva puta veća. Tako da moramo da radimo mnogo više i da ulažemo napore na tom planu", rekla je Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta.

Zbog posla bi spakovali kofere, a kao novu adresu uglavnom pominju zemlje zapadne Evrope. Mada, 19 odsto mladih nikada nije izašlo iz Srbije.

"Još jedno pitanje, odnosno odgovori na koje sam ja bio poprilično iznenađen kada sam video rezultate: Da li mislite da bi se živelo bolje kada bi Srbija ušla u Eu – 'da' smatra 25 posto mladih, 'ostalo bi isto' smatra 32 posto, a 'živelo bi se gore' 17 posto i 'ne znam' 26 posto", navodi Boban Stojanović iz Krovne asocijacije mladih Srbije.

Međunarodni dan mladih ustanovila je Skupština UN 1999. godine, a u Srbiji se obeležava već 10 godina. I to sa jednim ciljem – da se ovoga dana podseti na mnoge probleme mladih i potraži njihovo rešenje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво