Beograđani odabrali naziv – Bulevar heroja sa Košara

Glasanje za ime bulevara koji spaja Most na Adi sa Tošinim bunarom je završeno, a Beograđani su odlučili da se ta saobraćajnica nazove po herojima sa Košara, rekao je "Tanjugu" gradonačelnik Siniša Mali, navodeći da mu je veoma drago što se na taj način čuva uspomena na velike junake.

Gradonačelnik kaže da je glasanje trajalo nekoliko nedelja i da je bilo raznih opcija i svima je data mogućnost da iznesu svoje ideje, a građani Beograda su doneli odluku da to bude Bulevar heroja sa Košara.

Predlog da se novoizgrađeni bulevar nazove po herojima sa Košara dobio ubedljivo najviše glasova, čak 1.150 više od drugoplasiranog. 

Da bulevar koji spaja Tošin bunar i Most na Adi ponese ime heroja sa Košara, glasalo je 1.305 građana. Među predlozima za ime novog bulevara su se našla imena Vasilija Ostroškog (156), Nenada Bogdanovića (42), Branka Pešića (18), patrijarha Pavla (13), Milunke Savić (11), Mileve Marić Ajnštajn (9). 

Ovo nije prvi put da Beograđani odlučuju. Prethodno su glasali za boju autobusa za gradski prevoz, ali i kako će da izgledaju info-table koje su postavljene u centru grada.

Mali ističe da je zapravo cilj transparentna gradska uprava koja uključuje građane u sve odluke.

"Naredne nedelje ćemo predstaviti jedan veliki portal na kome smo vredno radili nekoliko meseci. Preko tog portala građani će moći da se uključe u sve projekte, moći će da glasaju, radićemo ankete, da vidimo da li neke stvari radimo dobro, da li neke stvari radimo loše, šta treba da popravimo", rekao je Mali.

Cilj je da se napravi dvosmerna komunikacija, da se čuje šta građani imaju da kažu, jer je svima u interesu bolji i lepši Beograd.

"Ovo je način da ga zajedno i stvaramo", istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, važno mu je i da građani učestvuju u odlučivanju na koji način i u koje projekte Grad Beograd treba da ulaže novac, a u vezi sa tim već se radi na predlogu da se deo sredstava iz budžeta opredeli za projekte koji su građanima najvažniji.

U ovom trenutku se ne zna koliko će novca biti opredeljeno za takve projekte, jer se još radi na predlogu, ali je po najavi gradonačelnika, sigurno da će o tome na jesen razgovarati direktno sa građanima i njihovim predstavnicima u opštinama.

"Pitaćemo Beograđane u koje bi projekte želeli da investiraju novac. Kako budemo imali više novca, tako ćemo sve više građana uključivati. Zajedno ćemo ispratiti sve od početka do kraja", rekao je Mali.

Kaže da je to pravi način da se pokaže transparentost i koliko gradska uprava zajedno sa građanima želi da menja stvari, navodeći da će to biti velika promena po ugledu na Pariz.

broj komentara 43 pošalji komentar
(ponedeljak, 01. jan 2018, 19:57) - ALEKSANDAR pUTNIKOVIC [neregistrovani]

junaci

Hvala, i slava svima koji su ostavili svoj zivot 10 i 11.05.1999
Slava Vam Junaci

(subota, 12. avg 2017, 08:53) - Krajišnik [neregistrovani]

Počast svima koji su dali živote za Srpske zemlje u minulim ratovima

Gledao sam dokumentarac i jeza ma prolazi od ponosa šta su ti golobradi mladići radili neprijateljskim snagama.Slava im i slava svim poginulima a neprijatelji neka zapamte da dolaskom Krajišnika u izbjegličkim kolonama, Srbija je ojačana Krajiškim srcima. 

(petak, 11. avg 2017, 21:56) - Ivan [neregistrovani]

Spomenica i bulevar zajedno

Zanimljivo. Samo ne znam koji Beogradjani?Meni to liči na politički ključ povodom najavljene spomenice...

(petak, 11. avg 2017, 18:37) - anonymous [neregistrovani]

Tiboru Cerna

Takvog junaka narod nikada nece zaboraviti!

(petak, 11. avg 2017, 18:21) - anonymous [neregistrovani]

где се то гласало?

Мене нико није питао за мишљење, нити сам обавештен (путем поште и сл.) да је у току гласање. Дамјан

(petak, 11. avg 2017, 16:48) - Драагооољуб [neregistrovani]

Хероји са Кошара и Паштрика

Слажем се. Додо бих само и паштрик:
Битке на Кошарама (9.4. - 14.6.) и Паштрику (26.5.-14.6.) не треба одвајати.
("Pored pripadnika terorističke OVK i regularne vojske Albanije, tukli smo se i protiv Strateške avijacije SAD koja je samo 26, 27. i 31. maja na naše položaje izručila oko 200 najrazornijih bombi koje su delove planine pretvorile u „mesečevo tlo“).
Обе су биле страшне и не треба их заборавити. На оба места се бранила Србија од истог здруженог непријатеља!

(petak, 11. avg 2017, 16:18) - Branko [neregistrovani]

.

Svaka cast. Zasluzili su toliku pocast iako im se nikad necemo dovoljno oduziti za ono sto su uradili za zemlju.

(petak, 11. avg 2017, 16:04) - anonymous [neregistrovani]

Sasa

Lep potez Drzave i vlasti,bar nesto da se oduzimo porodicama.

(petak, 11. avg 2017, 15:19) - rade [neregistrovani]

kom

Narodni Heroji.I vise nego zasluzeno.

(petak, 11. avg 2017, 14:56) - Lola [neregistrovani]

Ljudskost

Da se nikad ne zaborave. Velika doza ljudskosti, svaka cast na izboru.