Dodatno razumevanje za decu sa autizmom

Posle odluke "Er Srbije" da jedanaestogodišnjem autističnom dečaku ne dozvoli ulazak u avion, reagovala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Ističe da je diskriminacija na osnovu zdravstvenog stanja Ustavom i zakonom zabranjena i poručuje da mora postojati dodatno razumevanje za potrebe dece sa autizmom.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković naglašava da se osobe sa zdravstvenim problemima ili invaliditetom susreću sa velikim brojem barijera u svim oblastima života, kao i čestim neprihvatanjem i nerazumevanjem okoline.

Na osnovu informacija iz medija o slučaju deteta s autizmom kojem nije dozvoljen ulazak u avion, poverenica podseća na probleme sa kojima se deca sa autizmom svakodnevno susreću i poručuje da mora postojati dodatno razumevanje za njihove probleme i potrebe kako bi živeli dostojanstveno, ravnopravno i bez diskriminacije.

"Pozivamo roditelje deteta kojem je onemogućen ulazak u avion, ali i sve ostale koji smatraju da su diskriminisani, da podnose pritužbe povereniku za zaštitu ravnopravnosti, kako bi se kroz postupke po pritužbama utvrdilo da li je prekršen Zakon o zabrani diskriminacije", navedeno je u saopštenju na sajtu poverenice.

Da podsetimo, incident se, prema rečima istoričara Čedomira Antića, oca dečaka, dogodio u nedelju kada je posada objasnila da dete ne može da putuje, jer njegovo plakanje može da uznemiri druge putnike. Potom je porodica isti odgovor dobila i od aerodromskog lekara.

"Odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta je nakon što je postao jako uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije, dok je čekao u redu za prijavljivanje na let. Zbog ovakvog ponašanja, pojedini gosti, koji su takođe čekali u redu, izrazili su svoju zabrinutost osoblju 'Er Srbije', kojima je bezbednost i dobrobit svih putnika na letu uvek najvažniji prioritet", kažu u nacionalnoj avio-kompaniji.

Da je to uobičajena procedura, ne slažu se kompanija i udruženje osoba sa autizmom. Izostala je, smatraju u Savezu, i adekvatna reakcija ostalih putnika.

"Stav Saveza je svakako da je učinjena diskriminacija nad dečakom sa autizmom. Na taj način je prekršen i Ustav Republike Srbije, time što mu je onemogućeno da putuje, jer on kao i svi drugi ima pravo slobodnog putovanja. To što je dete plakalo moglo je da se desi svakom drugom detetu", kaže Natalija Lazić iz Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво