Lopovi odneli 300 metara kontaktne mreže kod stanice Zuce

U železničkoj stanici Zuce, između Vrčina i Belog Potoka, lopovi su jutros odneli oko 300 metara kompletne kontaktne mreže, zbog čega je saobraćaj u prekidu, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Zbog 450 kilograma bakra koji će biti prodat u bescenje nakupcima sekundarnih sirovina tom preduzeću je naneta direktna šteta veća od 20.000 evra, navedeno je u saopštenju.

Reč je o pruzi Beograd - Mala Krsna - Velika Plana.

Pripadnici MUP -a vrše uviđaj, a vozovi se preusmeravaju na alternativni pravac.

Lopovi su ukrali kontaktnu mrežu oko dva sata posle ponoć.

Ovakve štete su daleko veće, jer izazivaju dodatne kvarove koji znatno povećavaju troškove očuvanja bezbednosti železničkog saobraćaja.

Kontaktna mreža je pod naponom od 25.000 volti i velika je sreća da nije bilo smrtnih posledica.

Nastala šteta je udvostručena i iziskuje postavljanje novih 600 metara kontaktne mreže, jer je preostala isečena i ne može biti nastavljena.

Nadležne ekipe IŽS ubrzano rade na sanaciji nastale štete, kako bi saobraćaj od podneva bio u funkciji.

Infrastruktura železnice Srbije apeluje da je najstrože zabranjeno i po život opasno prilaziti visokonaponskim vodovima (napon jačine 25.000 V) na železničkoj infrastrukturi.

Upozoravamo da sva otuđenja na železničkoj infrastrukturi dovode do ugrožavanja ne samo lične nego i opšte bezbednosti, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 09. avg 2017, 13:18) - anonymous [neregistrovani]

?!

Neki nadzor, nista? Kako vam bre ukradu 300 metara kabla pred nosom, pa valjda se negde registruje prekid napona u sistemu?

(sreda, 09. avg 2017, 13:17) - anonymous [neregistrovani]

Zakon i kazne.

Nije kriv samo onaj koji ukrade ,nego i onaj koji odkupi.

(sreda, 09. avg 2017, 12:58) - anonymous Lala [neregistrovani]

Divota,

Da je voz od bakra ukrali bi i njega .

(sreda, 09. avg 2017, 12:56) - anonymous [neregistrovani]

detaljna istraga

Lopovi koji su ukrali kontaktnu mrežu sigurno nisu to uradili sami već su imali pomoć "iznutra" tj. nekog ko radi na železnici ili održavanju naponske mreže. Dakle trebalo je znati kad ne idu vozovi i imati pomoć nekog električara koji dobro zna kako skinuti mrežu pod naponom bez povrede. Da sam ja vlast svi bi bili uhapšeni od šefova stanica do službe održavanja naponske mreže u tom rejonu pa da se vidi ko je gde bio u koje vreme i šta je radio, dakle istraga. Neko bi propevao na kraju.

(sreda, 09. avg 2017, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

Pa, koliko im je 'trebalo" vremena, da....

....toliku zicu - pokradu! Ocito, da se radi o "ljudima" koji znaju, kako se barata na mestima "opasnim" po - zivot! U zemlji, sa jakim zakonom, vec bi bili - uhvaceni! Ovako....