Gosti stižu u Guču, večeras počinje sabor trubača

U Guči užurbano, ali tiho. Bar još nekoliko sati dok ne zagrme orkestri iz svih delova sveta. Večeras počinje 57. Dragačevski Sabor trubača. Gosti, pogotovu oni iz daleka, već su stigli. Kad se zavesa spusti oni će iz ove varošice otići puni utisaka, a domaćini se nadaju, i suvenira.

Guča se još nije zašarenela od tezgi, roštilj mesta i trubačkih obeležja a gosti već pristižu. Među prvima prijatelji Lučana iz poljskog grada Lobez, udaljenog od trubačke prestonice 1.700 kilometara.

"Ta saradnja traje već 13 godina a, što je najvažnije, traje i u dobrome i u zlu. Ja ne umem lično da sviram trubu niti niko od nas tu danas prisutnih, ali mi vašu trubu imamo u srcu. U srcu nam je Guča", kaže Pjotr Cvikla, gradonačelnik Lobeza.

Prvi put u varošicu kraj Bjelice privučen zvucima trube stigao je i bračni par iz Italije.

"Volim Srbiju, volim muziku, balkansku muziku i Guča je veoma lepa, tradicionalna, a ja volim tradiciju", rekao je Fabio iz Rima.

A da u Guči bude sve u starom stilu, potrudili su se ugostitelji koji su napravili pravo dragačevsko dvorište. A gde je veselje i sabor, tu je i fijaker.

"Fijaker smo popravili, neke nedostatke smo otklonili, znači spremni smo da vozimo saboraše, goste koji dolaze u Guču, od ulaska u Guču do centra i natrag kao i svake godine", priča Milan Dukić.

Na stare dane, one sa početka saborovanja u slavu trube pored ambijenta podsećaju i ručni radovi. Od šarenog konca, vezu se nove košulje, stolnjaci, šustikle. Neke se i uoči početka još jednog sabora završavaju.

"Košulje se prvo iscrtavaju, pa onda se nastavlja sa vezom. Tu je uključeno više žena koje vezu i to se radi više meseci. To je kako su naše bake radile", kaže Jelica Broćić.

Muzeji, suvenirnice oduvek su interesantni posetiocima festivala trube. Hiljade magneta, figurica i drugih ručno izrađenih suvenira najviše sa trubama ali drugim motivima koji podsećaju na Dragačevski sabor svake godine iz Guče odlazi na sve strane sveta. Za uspomenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара