Elektronskom evidencijom o građanima do uštede vremena i novca

Osim izvoda iz matičnih knjiga, u Centralnom registru uskoro bi trebalo da se nađu i uverenja o državljanstvu - to predviđa sporazum o saradnji između ministarstava unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave. Cilj je uspostavljanje elektronske evidencije o građanima. Jednim klikom svim institucijama trebalo bi da budu dostupni osnovni podaci o građanima.

Umesto gužvi na šalterima, drugačije slike iz državnih institucija – zadatak koji su preuzela dva ministarstva. Cilj je jednim klikom saznati sve što piše u nekoliko dokumenata.

"Svaki novi servis koji ne uključuje više donošenje drugih dokumenata na šalter, značajno štedi vreme. U lokalnim samoupravama prosečno čekanje bilo je između 14 i 16 minuta, na šalterima MUP-a između 26 i 36 minuta", kaže Ivan Radak iz Naleda.

Prema procenama, prosečno pet dana godišnje uštedeće svaki građanin kada se u jednoj bazi podataka, osim izvoda iz matičnih knjiga rođenih, umrlih, venčanih, nađu i uverenja o državljanstvu.  

"Građani više neće morati da pribavljaju svoje izvode i da ih nose u organe gde im se upravni postupak vodi već će državni organi to moći da pribavljaju elektronskim putem službenom evidencijom", objašnjava pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić.

Korak ka tom cilju je, kao i kod matičnih knjiga, prevođenje dokumenata u elektronsku formu. Posao koji lokalne samouprave privode kraju.

"Od 87.412 upisa u knjigu državljana, u elektronski oblik prevedeno je 61.096, odnosno 70 odsto upisa. Potpuni unos podataka očekujemo do kraja ove godine", navode u Paraćinu. 

U Beogradu, navodi se, prevođenje podataka iz evidencija o državljanima iz papirnog u elektronski oblik izvršeno je 100 odsto.

Kada će se u istom procentu naći u Centralnom registru ne zna se. Zna se međutim da će, na kraju, osim živaca i vremena štedeti i novac.

"Neće plaćati takse za papirne izvode i uverenja o državljanstvu, a jedinice lokalne samouprave neće više imati troškove održavanja svojih lokalnih aplikacija. Takođe, jedinice lokalne samouprave neće imati troškove oko izrade papirnih izvoda i uverenja o državljanstvu", kaže Dražićeva. 

Osim registra građana, do potpune elektronske uprave potrebno je još nekoliko koraka - formiranje registra imovine i adresnog registra. Proces bi trebalo da zaokruži sistem za elektronsko plaćanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара