Uvac – od zaštite supova do promocije turizma

Već u prvoj polovini ove godine, broj turista na Uvačkom jezeru premašio je celokupan prošlogodišnji broj posetilaca. Atraktivno jezero, u čijim meandrima se gnezde beloglavi supovi, sada se suočava sa novim izazovom jer treba zadovoljiti znatiželju gostiju, ostvariti prihod, ali i obezbediti mir stanovnika u tom Specijalnom rezervatu prirode.

Nedokučive su misli nebeskih kraljeva dok nadleću turiste i plovila koji ove godine opsedaju Uvačko jezero, ali je čuđenje, sigurno, jedno od njihovih osećanja. U jeku turističke sezone, Uvac dnevno poseti od 200 do 400 gostiju i to je odlična promocija, ali i rizik po mir njegovih stalnih stanovnika.

"Molim i apelujem da se poštuje to što smo dogovorili i napisali, na opšte dobro, da bi sledeće godine i narednih godina, nadam se, nastavili da radimo, da bude, najpre, bezbedno za turiste, i da bude održivo za prirodu rezervata, za njenog stalnog stanovnika – beloglavog supa, koji je doveo sve te turiste ovde i njega treba uvažavati zaista kao gospodara i kralja ove destinacije", rekla je v. d. direktora Rezervata Uvac Miljka Dučić.

Mesko Rebronja, čuvar prirode, upozorava da je sve više čamaca koji rade "na divlje".

"Uzimaju turiste i vode ih do pešačkih staza, uzimaju pare", ističe Rebronja.

Rezervat podnosi prijave sudu, a i intervencije policije su češće nego inače.

Trebalo je da prođu gotovo tri decenije upornog rada i brige, da bi beloglavi supovi, koji su ovde bili pred izumiranjem, dostigli brojnost koja ovu koloniju sada čini najvećom na Balkanu. I to je jedan od razloga zbog kojih je važno sačuvati taj fini balans turističkog razvoja u zaštićenom području.

"Prvi dojam je da bi ovo zaista trebalo sačuvati, zato što je prekrasna priroda, još nema masovnog turizma. Sa turizmom treba oprezno", kaže turistkinja iz Zagreba Ana Labudović.

Tek predstoje izrade elabrata na osnovu koga će se utvrditi broj turista koji dnevno mogu posetiti sve prirodne dragocenosti Uvačkog jezera, a da se ne ugroze njegove vrednosti.

Ugrožavaju ih i divlja gradnja i oni koji dolaze bez prijave, često zalazeći i u zonu koja je u prvom stepenu zaštite. Ovogodišnji turistički bum je i izazov, prilika, i obaveza da se, zarad onoga što se ovde voli, zavede red.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво