Šta je lek za odlazak lekara

Izreka "trbuhom za kruhom" u najkraćem objašnjava razloge zbog kojih veliki broj zdravstvenih radnika pokušava da pronađe posao u inostranstvu. Preciznih podataka o tome koliko je lekara, medicinskih sestara i tehničara otišlo iz Srbije – nema. Zbog plata koje su veće od tri do pet puta, a neretko i više, naši zdravstveni radnici najčešće odlaze u Nemačku, Kuvajt, ali i u Hrvatsku.

Stetoskop u kofer i pravac u Nemačku, gde radi gotovo 40.000 stranih lekara. I iz Opšte bolnice u Zrenjaninu u tu zemlju verovatno je otišao neko od 21 zaposlenog, koliko ih je trenutno na neplaćenom odsustvu. Zato će ubuduće pauzu u radu moći da dobiju na godinu dana, umesto na dve.

"Sada smo u nedoumici – da li dozvoliti ljudima da poprave svoju materijalnu situaciju, ili im zabraniti da idu, što je u svakom slučaju nonsens", kaže zamenik direktora Opšte bolnice u Zrenjaninu dr Vladimir Arbutinov.

Potpune zabrane odlaska na neplaćeno odsustvo neće biti, ali je zbog sve češćih zahteva, Ministarstvo zdravlja dalo određene sugestije direktorima zdravstvenih ustanova.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Ferenc Vicko navodi da je jedna od sugestija da se ne daje neplaćeno odsustvo onim lekarima specijalistima bez kojih služba ne bi mogla da funkcioniše.

"Sklapa se ugovor da se vreme koje se provede na specijalizaciji duplo mora odraditi ovoj državi da bi se, praktično, cena specijalizacije nekako vratila i da obezbedimo te stručnjake", ukazuje dr Vicko. 

Svake godine sertifikat o dobroj praksi uzme oko 800 lekara, ali to ne znači i da su svi oni otišli iz zemlje, kažu u Lekarskoj komori Srbije. Tvrde da u ovom trenutku imamo dovoljno zdravstvenih radnika.

Direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić napominje da su problem unutrašnje migracije lekara ka većim gradovima. Podseća da, s obzirom na slobodno tržište, i unutar Evropske unije postoji problem migracija lekara i da su se sa tim suočavale sve zemlje kandidati.

"Istina je da imamo negativnu starosnu strukturu što se tiče zdravstvenih radnika, pre svega lekara", konstatuje dr Dinić.

Lekari odlaze u inostranstvo zbog veće plate, ali ima i onih koji su morali na godišnji odmor, pa je tako bolnica u Smederevu ostala bez jedinog infektologa. Na sreću, nema hitnih pacijenata, jer bi morali u neki drugi centar. S jednim infektologom rade godinama.

"On pokriva prvu smenu i konsultant je za sve pacijente kojima je neophodan infektolog. Da pokrivamo 24 sata, trebalo bi nam pet infektologa, ni bogatije zemlje nemaju infektologiju u opštim bolnicama koja je pokrivena 24 sata", kaže v. d. direktora Opšte bolnice "Sveti Luka" u Smederevu, prim. dr Nenad Đorđević.

Prema podacima Instituta "Batut", Srbiji nedostaju anesteziolozi, pedijatri, radiolozi, pa i infektolozi, a to su i najtraženija zanimanja u inostranstvu. Preko granice, plaćenije su i medicinske sestre.

"Kada je u pitanju nedostatak u domovima zdravlja, uglavnom su lekari nedostajali, dok je nedostatak zdravstvenog kadra u bolnicama obeležen i nedostatkom medicinskih sestara. Upravo su ti nedostaci predviđeni da budu pokriveni tokom ove godine", ukazuje Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje "Batut".

Dr Vicko podseća da je Ministarstvo zdravlja planiralo da tokom ove godine bude zaposleno više od 2.600 novih zdravstvenih radnika.

Vojvođanski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković najavljuje da će biti znatno poboljšan kvalitet edukacije i stručnog osposobljavanja medicinara, zatim njihovo informisanje, a obećava i da će biti poboljšani uslovi za rad – kako materijalni, tako i uslovi vezani za kvalitet opreme na kojoj rade.

Da ostanu, možda će doprineti i bolji uslovi za rad. Ove godine ulaganje u opremu, renoviranje i izgradnju zdravstvenih ustanova biće veće od dve milijarde evra. Do kraja godine, zdravstvenim radnicima obećane su i veće plate.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво