Pooštrava se naplata ekološke takse, formiraju se posebni timovi

Država je pokrenula upravni postupak protiv 100 domaćih i stranih preduzeća jer ne plaćaju ili duguju ekološku taksu i naknade, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu poljoprivrede u čijoj je nadležnosti donedavno bio resor zaštite životne sredine, ali ne iznose detalje jer je žalbeni postupak u toku. Iz novoformiranog Ministarstva ekologije poručuju da pooštravaju naplatu tih dažbina i da za taj posao formiraju posebne timove.

Ekološke takse i naknade su zakonska obaveza za sve zagađivače koji emituju štetne supstance, opasan i ambalažni otpad. Na osnovu izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine, svim zagađivačima od maja se šalju rešenja o visini tih ekoloških dažbina. Resorni ministar je kategoričan u stavu da niko neće biti oslobođen te obaveze.

"Naravno da nismo zadovoljni naplatom i zato planiramo poseban deo Ministarstva koji će se baviti tim delom posla. Iza toga slede sve stvari koje se tiču poštovanja zakona i sankcija", kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Napominje da će Ministarstvo razgovarati sa svim dužnicima. "Prvo treba da utvrdimo ko su ti dužnici", dodaje Trivan.

Prikupljena sredstva slivaće se u Zeleni fond. Evropska komisija traži da naša zemlja poveća sredstva za ekološke potrebe i pojača nadzor njihovog trošenja.

Miroslav Spasojević, stručnjak za zaštitu životne sredine, ističe da je namensko trošenje sredstava za rešavanje problema u zaštiti životne sredine jedno od ključnih pitanja.

"Treba uvesti kontrolu kako se ta sredstva koriste. I to je bilo jedno, doskora škakljivo pitanje jer je, prema informacijama Agencije za zaštitu za životne sredine, bio značajan broj onih koji nisu plaćali", kaže Spasojević.

Nadležni obećavaju da će i liste zagađivača i svi podaci o stanju životne sredine i potrošnji novca biti dostupni javnosti.

"Mi nemamo nameru da krijemo podatke i bilo šta što se tiče životne sredine. Kažem to zbog toga jer je svaki građanin zainteresovan za životnu sredinu i stoga svaki građanin ima pravo da zna u kakvom je stanju životna sredina", navodi ministar Trivan.

Ekološke takse i naknade su obavezujuće u zemljama Evropske unije.

"Iskustvo država koje su pristupile Evropskoj uniji ukazuju da za ispunjavanje uslova samo u oblasti zaštite životne sredine treba izdvojiti 1,5 do 2,5 odsto BDP-a godišnje", naglašava Jovana Grujić iz Centra za zaštitu životne sredine u Privrednoj komori Srbije.

Prošle godine, samo od ekoloških naknada, Srbija je prihodovala gotovo sedam i po milijardi dinara. Ove godine se očekuje više novca, jer je samo u prvoj polovini 2017, po istom osnovu, prikupljeno više od pet milijardi dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво