Groznica Zapadnog Nila u Srbiji, dvoje obolelih

Kod dvoje starijih pacijenata koji su zbrinuti na Infektivnoj klinici u Beogradu potvrđena je groznica Zapadnog Nila, saznaje RTS. Bolest prenose zaraženi komarci, koji su registrovani na deset lokacija u Srbiji.

Zaraženi komarci registrovani su na četiri lokacije u Pančevu, tri lokacije u Beogradu, zatim u Zrenjaninu, Malom Iđošu, Temerinu.

Period inkubacije traje od dva do 14 dana i većina inficiranih osoba nema nikakve simptome bolesti, navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Mali procenat zaraženih osoba ima simptome koji podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i uvećanim limfnim žlezdama.

Kod veoma malog procenta obolelih, uglavnom hroničnih i starijih bolesnika, može se razviti neuroinvazivni oblik bolesti, koji zahteva bolničko lečenje.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

Institut za javno zdravlje kao preventivu preporučuje primenu mera lične zaštite od uboda komaraca: upotrebu repelenata na otkrivenim delovima tela, nošenje komotne odeće dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom u vreme najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, upotrebu zaštitne mreže protiv komaraca, redukciju broja komaraca u zatvorenom prostoru, izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki, i ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, do 27. jula 2017. godine registrovano je pet slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Grčkoj i četiri slučaja u Izraelu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара