Jedna osoba nastradala u poplavama

U poplavama u Zapadnoj Srbiji jedna osoba izgubila život. U rudničko-takovskom kraju proglašeno stanje elementarne nepogode. Zahvajući angažovanju lokalnih vlasti i spasilačkih ekipa, sprečena veća šteta. Trenutna situacija pod kontrolom.

Obilne padavine izazvale su velike poplave u Zapadnoj Srbiji. Na području Sjenice jedna osoba je nastradala.

Život je izgubio pedesetogodišnji R.Dž. U poplavama u opštini Sjenica, prema podacima Kriznog štaba, oštećeno je više od 400 kuća.

Najviše štete izazvala je reka Grabovica koja protiče kroz grad, a koja se izlila zbog padavina koje su dostizale i do 80 litara po kvadratnom metru.

Vodosnabdevanje je normalizovano. Zbog obilnih padavina, proradila su i klizišta u dva sjenička sela.

Na području opštine Sjenica lokalne vlasti su juče proglasile vanredno stanje zbog nezapamćenih poplava. Palo je 75 litara vode po metru kvadratnom, a pojedine stanice izmerile su i do 86 litara, što nije zabeleženo u poslednjih 50 godina.

Opštinska uprava u Sjenici odlučila je da za dvadesetak najugroženijih porodica izdvoji po 10.000 dinara jednokratne pomoći.

Pomoć Vlade poplavljenim područjima

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio je da će Vlada Srbije pomoći u saniranju šteta na svim poplavljenim područjima zapadne Srbije.

Posle obilaska opštine Sjenica, Ljajić je rekao da će Vlada uplatiti jednokratna novčana sredstva svim porodicama koje su pretrpele velike štete.

Ministar Ljajić je dodao da je situacija na terenu gora nego što se očekivalo i da već ima 120 zahteva domaćinstava za pomoć.

Prema njegovim rečima, biće preduzete hitne mere na pružanju pomoći pojedincima i porodicama, kao i dugoročne na uređenju kompletnog sliva reke Grabovice koja protiče kroz Sjenicu.

Posle obilaska sela Prijanovići i Tatojevica, u opštini Požega, Ljajić je ocenio da je u tim mestima najgora situacija od posledica sinoćne provale oblaka.

Sada se "bavimo posledicama poplava", i ovo treba da bude "poslednja opomena", jer se ubuduće "moramo baviti uzrocima" zašto dolazi do ovakvih poplava i velikih šteta posle obilnih padavina, rekao je ministar.

U razgovoru s meštanima ovih sela, kao i na licu mesta, Ljajić se direktno uverio u velike štete koje je voda nanela oranicama, domaćinstvima i infrastrukturi.

Sprečena šteta većih razmera

U rudničko-takovskom kraju proglašeno je stanje elementarne nepogode, ali je, zahvaljujući angažovanju lokalnih vlasti i spasilačkih ekipa, sprečena veća šteta na ugroženim područjima.

Trenutna situacija u svim poplavljenim opštinama je pod kontrolom.

Predsednik Opštine Požega Milovan Mićović rekao je za Jutarnji dnevnik da je situacija u užičkom kraju mnogo bolja i da se voda polako povlači u svoje korito, kao i da se očekuje da će se situacija u toku dana stabilizovati ako ne bude dodatnih padavina.

"Poplavljeno je oko 1.000 hektara površine i preko 50 kuća. Ljude smo na vreme evakuisali, ali je ostalo dosta zarobljene i podavljene stoke u štalama. Proglasili smo stanje elementarne nepogode i formirali komisije koje će danas izaći na teren da evidentirati sve nastale štete", rekao je Mićović.

Tokom petnaestočasovne kiše, palo je 56 litara vode po kvadratnom metru, koja je doticala brzinom od 50 litara u sekundi. Đetinja je nadošala za dva sata, a kuće na keju našle su se u vodi.

Situacija pod kontrolom 

Prema rečima koordinatora za informisanje u gradskoj upravi Verice Tucović, posle uklanjanja opasnosti od izlivanja Đetinje u Užicu je sve pod kontrolom, a prema proceni stručnjaka, nema više opasnosti da bi moglo doći do novih naleta vode.

"Voda se povukla sa pojedinih područja, a šteta neće biti tih razmera kako je na prvi pogled izgledalo", rekla je Tucovićeva. 

Obilne kiše su proteklih dana prouzorkovale štete i u opštinama Nova Varoš, Prijepolje i Priboj, izlile su se reke Mileševka, Bistrica, Lim, Zlošnica, Kratovska reka, kao i veliki broj potoka, zbog čega su bez struje i pijaće vode ostala mnoga naselja u tom kraju.

Bistrica je poplavila motel i ribnjak "Vrelo" u Draževićima, fabriku "Zlatar plast" i pilanu "Vihor".

U opštini Prijepolje, Mileševka je na više mesta oštetila i potkopala put prema manastiru Mileševa, a odnela je i nekoliko mostova.

U opštini Priboj, prema rečima predsednika opštine Lazara Rvovića, najviše štete bilo je u naselju Rabrenovac, ali i na mnogim seoskim putevima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво