Sve više turista otkriva lepote Vlasine

Mala pomoć države nekom kraju može mnogo da znači. To pokazuje primer Vlasine koja, od kada se koriste vaučeri, ima mnogo više turista no što ih je nekada imala. Iako su zaštićeno područje izuzetnih odlika, visoravan i Vlasinsko jezero vikendom ugoste i po 15.000 posetilaca. Za potpunu turističku destinaciju nedostaju joj pojedini sadržaji, ali upravo zbog očuvane divljine Vlasina privlači posetioce. Prednost je i u dobrim prilaznim putevima, blizini Koridora i četiri aerodroma - u Nišu, Sofiji, Prištini i Skoplju.

Malo ko je pre više od pola veka, u vreme izgradnje brane na Vlasini, mogao da poveruje da će veštačka akumulacija, na 1.213 metara nadmorske visine, posle mnogo godina turistima biti zanimljiva.

Direktorka Turističke organizacije Surdulice Biljana Nikolić kaže da Vlasina ne može da se opiše, već mora da se doživi.

"Ono što turiste privlači je kada se jednom dođe ovde, vi se osećate bolje", napominje Nikolićeva.

Vlasina je zaštićeno područje, pa o njoj brinu četiri čuvara. Često turiste voze katamaranom kako bi u lepoti kraja uživali i na vodi.

"Mi kontrolišemo divlju gradnju, lov, ribolov, šume, branje lekovitog bilja i borovnica, sve, baš sve", ističe jedan od čuvara Vlasine Radoš Kostadinović.

Plutajuća tresetna ostrva su atrakcija Vlasinkog jezera koja vole i domaći, ali i strani turisti, posebno oni iz susedne Bugarske.

Kada odete na Vlasinu, možete da birate da li ćete biti smešteni u hotelu, u domaćoj radinosti ili u kampu.

Tamo za svakoga ima ponešto - od borovnica i lekovitog bilja, preko hotelskog smeštaja za 1.200 dinara, ali i placa za izgradnju vikendica od tri do pet hiljada evra za ar.

Postavljeni su vidikovci, obeležne pešačke i biciklističke staze, asfaltiran put.

Nedostaju žičara, zabavni parkovi za decu i pojedini vanpansionski sadržaji.

"Mi smo siromašna opština i uz malo veću pažnju naše Vlade, uz neznatna sredstva, ovo bi mogla da bude jedna od najzanimljjivijih destinacija za razvoj turizma u Srbiji", kažeMilorad Radulović, vlasnik hotela na Vlasini.

Ako dolazite na Vlasinu, možda nećete imati sreće da vidite krdo konja, ali vam zato i krave u ispaši mogu preprečiti put.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво