"Cilj je ostanak mladih naučnika i ulaganje u inovacije"

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže za RTS da je Vlada oblast inovacija, digitalizaciju i razvoj informacionih tehnologija prepoznala kao prioritetne. Osnovni cilj je više investicija u inovacije, kao i ostanak mladih naučnika i inovatora u zemlji i povratak onih koji su već otišli.

Popović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasio da "kada govorimo o inovacijama govorimo o budućnosti".

Tvrdi da digitalna ekonomija ulazi u sve grane industrije, kao i da je važno povezati nauku i privredu.

"Baš u poljoprivredi biće najveća primena informacionih tehnologija u budućnosti, ali i u svim drugim sferama života", rekao je Popović.

Istakao je da su prvi koraci u razvoju inovacija teški, ali da je tehno-park u Beogradu pokazatelj kako se ta oblast razvija.

"Siguran sam da je tehno-park u Beogradu apsolutno napravljen po svim savremenim principima i one male start-ap kompanije koje se tamo nalaze sigurno će doneti rezultate u kratkom roku. Vlada finansira i dva nova tehno-parka da bi nam mladi ostajali u Srbiji, a ne da oni najbolji i najkvalitetniji inženjeri koji se školuju ovde u Srbiji odlaze odmah u inostranstvo", naglašava Popović.

Ukazao je da će tehno-parkovi u Novom Sadu i Nišu biti savremeni, kao i da su to radna mesta za mlade.

Ključna je, smatra Popović, saradnja države, univerziteta i privrede.

Naveo je da je potrebno veliko investiranje u oblast inovacija, kao i da su do sada najviše i tu oblast investirali - država, EU, Svetska banka i UN.

Odgovarajući na pitanje da li je cilj i da se položaj naučnih radnika promeni, Popović kaže da je to osnova, kao i da je Vlada prepoznala važnost inovacija.

"Znanje na našim fakultetima je apsolutno konkurentno sa ostalim zemljama. Siguran sam da sa ovim što imamo ministartvo i što je država prepoznala razvoj inovacija kao proiritet da će mladi imati želju da ostanu i imati mogućnost da ostanu", rekao je ministar.

Poručio je da će Fond za inovacionu delatnost imati mnogo veća sredstva, kako bi mladi mogli da konkurišu i dobiju sredstva za početak posla.

"Cilj je ostanak mladih naučnika i povratak onih koji su otišli i ulaganje u inovacije", istakao je Popović.

Ukazao je da je sa Privrednom komorom Srbije dogovoreno osnivanje Saveta za saradnju privrede i nauke, jer je inovacije potrebno primeniti.

Govoreći o najavaljenom unutrašnjem dijalogu o Kosovu, Popović navodi da kao ministar i predsednik Srpske narodne partije u potpunosti podržava inicijativu predsednika Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu.

"Mi ćemo kao partija izneti svoju široku platformu koja koja se bazira na dva principa - poštovanje Ustava kojim je Kosovo neodvojivi deo Srbije sa položajem suštinske autonomije i drugi princip je poštovanje Rezolucije 1244 koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet zemlje", kaže Popović.

Smatra da svi treba da učestvuju u tom dijalogu, jer nam je potrebno nacionalno jedinstvo.

"Potrebno nam je nacionalno jedinstvo. Tako ćemo biti uspešni u pregovorimo sa Albancima i međunarodnom zajednicom", zaključio je Popović.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво