Vulin: Bez prisilnog vraćanja migranata u Srbiju

Dablinski sporazum se ne odnosi na Srbiju i naša zemlja nikome neće dozvoliti da prisilno vraća migrante na njenu teritoriju, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin je na pitanje novinara da li, nakon što je Evropski sud potvrdio da Slovenija i Austrija mogu migrante da vrate u Hrvatsku, to može da dovede do toga da migranti iz Hrvatske budu vraćeni u Srbiju odgovorio da Srbija nikome neće dozvoliti da prisilno vraća migrante na njenu teritoriju.

Vulin je rekao da se na Srbiju ne odnosi Dablinski sporazum, budući da nije članica EU.

"To je nešto što će morati sami da rešavaju u okviru Evropske unije. To što često umeju da nam kažu da neke stvari ne možemo da dobijemo zato što nismo članica EU, pa pravno nije moguće da budemo deo raznih sporazuma i dogovora, tako i sada moraju da razumeju da nismo deo Evropske unije i da se na nas ne odnose sporazumi koje oni potpisuju između sebe", rekao je ministar.

Dodao je da migranti ulaze na teritoriju Evropske unije, a da neki od njih i izađu sa teritorije Unije i kroz našu zemlju ponovo odu u zemlje EU.

"Dakle, teško da mi možemo na bilo koji način da budemo odgovorni", rekao je Vulin i dodao da će naša zemlja nastaviti humano da se ophodi sa migrantima, ali i da nikome neće dozvoliti da prislino vraća migrante na njenu teritoriju.

Evropski sud pravde podržao je nedavno odluke Austrije i Slovenije da deportuju tražioce azila nazad u Hrvatsku u zenitu evropske migrantske krize 2015. godine, čime je podržao Dablinski propis EU, po kojem izbeglice moraju podneti zahtev za azil u prvoj zemlji članici Unije u koju uđu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи