Odobrena izgradnja žičare na Zlatiboru

Ministarstvo građevinarstva Srbije danas je dodelilo građevinsku dozvolu Opštini Čajetina kao investitoru za prvu fazu izgradnje žičare s kabinama (gondolama) "Zlatibor–Tornik", čija je predračunska vrednost 200 miliona dinara. Ovaj primer dokazuje da u Srbiji politički motivisani pritisci i zaobilaženje propisa nisu način da se dođe do dozvole za gradnju, već je način poznat i isti za sve investitore – podnošenje potpune dokumentacije bez tehničkih propusta, saopštilo je Ministarstvo.

Radovi, kako se navodi u odluci Ministarstva, obuhvataju izgradnju krajnje stanice Tornik s pratećim objektima.

U odluci je navedeno i da građevinska dozvola prestaje da važi ako radovi ne počnu u roku od dve godine od dana pravosnažnosti rešenja.

Na osnovu te odluke investitor se obavezuje da pre izdavanja upotrebne dozvole izvrši spajanje nabrojanih zemljišnih katastarskih parcela u građevinsku parcelu, i da osam dana pre početka izvođenja radova prijavi početak građenja objekta Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Investitor se obavezuje da obezbedi stručni nadzor izgradnje, navodi se u rešenju i dodaje da se za radove ne obračunava doprinos za uređenje građevinskog zemljišta.

Ovo rešenje je, kako je navedeno, konačno u upravnom postupku i protiv njega se ne može uložiti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor, podnošenjem tužbe Upravnom sudu Srbije u roku od 30 dana od dana prijema rešenja.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odluku je donelo rešavajući po zahtevu investitora, Opštine Čajetina, po ovlašćenju JP "Gold gondola Zlatibor", za izdavanje građevinske dozvole za faznu izgradnju žičare "Zlatibor–Tornik", na teritoriji Opštine Čajetina.

Ministarstvo: Dokumentacija ovaj put potpuna

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je izdalo dozvolu nakon što je ta opština ovoga puta predala potpunu i ispravnu dokumentaciju.

"Ovaj primer dokazuje da u Srbiji politički motivisani pritisci i zaobilaženje propisa nisu način da se dođe do dozvole za gradnju, već je način poznat i isti za sve investitore – podnošenje potpune dokumentacije bez tehničkih propusta", saopštilo je Ministarstvo.

Navodi se da je to ministarstvo uvek spremno da, u slučaju nesnalaženja investitora, pruži tehničku pomoć u pripremi dokumentacije, kao što je to uradilo i u slučaju Opštine Čajetina, koja je četvrti put uspela da podnese ispravna dokumenta.

Ta opština je, navodi se, prethodna tri puta odbijena samo iz jednog razloga – nije podnosila ispravnu dokumentaciju, iako su im više puta date precizne instrukcije šta je potrebno izmeniti kako bi ispunili zakonske uslove da zahtev bude pozitivno rešen.

"Od svih investitora, pa i od Čajetine, tražimo ni manje ni više, nego da pripreme tehnički ispravan projekat i poštuju sve bezbednosne standarde. Čim to učine, mogu da računaju na građevinsku dozvolu za svega nekoliko radnih dana, jer Srbija danas ima moderan elektronski sistem koji to omogućava, i za koji je dobila priznanje od svetskih institucija", saopštava Ministarstvo.

"Podrška projektu od početka" 

Navode i da Ministarstvo podržava izgradnju gondole na Zlatiboru od samog početka, jer će tim projektom jedna od najlepših planina u Srbiji postati još atraktivnija za turiste, a zlatiborski kraj će moći da se ekonomski još brže razvija.

"Ovakav stav smo pokazali i na delu, omogućavajući Opštini Čajetina da projekat realizuje u više faza, pružanjem stručne podrške investitoru u procesu pribavljanja dokumentacije i izdavanjem lokacijskih uslova u roku višestruko kraćem od zakonskog", ističe se.

Ministarstvo skreće pažnju Opštini Čajetina da je u obavezi da i za preostale faze izgradnje panoramske gondole, za početnu i međustanicu, kao i trasu gondole, podnese uredne zahteve ovom Ministarstvu "koji će biti na isti način rešavani – brzo i efikasno".

"Međutim, kao što se borimo za izgradnju u skladu sa zakonom, u skladu sa istim principom, očekujemo da će Tužilaštvo postupiti po prijavi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za organizovani kriminal u Opštini Čajetina iz 2015. godine, i o tome obavestiti javnost", zaključuje Ministarstvo građevinarstva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво