Bela Palanka i Dimitrovgrad dobili po 20.000 evra i besplatnu vaj-faj zonu

Opština Bela Palanka, prva po broju poslatih računa u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", dobila je zonu besplatnog vaj-faj interneta i 20.000 evra za podršku uređenju lokalnog arheološkog nalazišta Remezijana. Dimitrovgrad kao drugoplasirani takođe je dobio zonu bežičnog interneta i 20.000 evra.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić rekao je da su stanovnici Bele Palanke pobednici nagradne igre, ali i svi stanovnici Srbije, jer je podignuta svest o šteti zbog neregularnosti koje postoje u sistemu.

"Opredeljenje vlade je jasno po ovom pitanju i građani su pokazali rešenost da učestvuju u borbi protiv sive ekonomije i želju da se budžet puni na pravi način. Rekonstrukcija arheološkog nalazišta je spoj modernog i tradicije i tu se vidi jasna namera da štitimo našu kulturnu baštinu, ali i da odgovaramo na moderne izazove", naveo je Ružić.

Dodao je da će se krenuti u realizaciju nove i sveobuhvatnije nagradne igre koja će biti u funkciji "slamanja" sive ekonomije.

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković veruje da će početak rekonstrukcije arheološkog nalazišta Remezijana, jedinstvenog u Srbiji, doprineti razvoju opštine. 

"Vrednost ukupne rekonstrukcije je 250.000 evra i nadam se da ćemo za godinu i po dana imati kompletno završen projekat i time podići nivo ekonomskog i turističkog razvoja opštine", rekao je Miljković.

Objasnio da će se za ostatak novca koji nedostaje obratiti za pomoć Ministarstvu za trgovinu, kojem će do 1. oktobra podneti projektnu dokumentaciju, a da će deo sredstva obezbediti iz lokalnog budžeta.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da je nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" imala izuzetan odziv na jugu Srbije.

"Opština Bela Palanka imala je 11. 000 poslatih koverata što je u odnosu na broj stanovnika i kupovnu moć bilo dovoljno da osvoje prvo mesto. Podaci Poreske uprave govore da je u prvom kvartalu ove godine država naplatila oko 73 miliona evra više prihoda nego u istom periodu prošle godine što mnogo govori o odzivu građana i jačanju svesti", navela je Jovanović.

Dodala je da je važno shvatiti da svi oni koji ne plaćaju porez oduzimaju građanima mogućnost za bolje puteve, škole, bolnice.

"Pozivamo građane ''šampionske'' opštine Bela Palanka da nastave da uzimaju račune, a novi ciklus igre očekujemo do kraja godine", rekla je Jovanović.

Koordinator regije Niš Telekoma Srbije, Vili Hadžić rekao je da je Bela Palanka jedna od 12 opština koja je dobila besplatnu zonu interneta - "internet drvo".

"''Drvo'' omogućava besplatan vaj faj signal u prečniku od 150 metara i može ga koristiti istovremeno 300 lica, a pored interneta oni mogu i besplatno napuniti bateriju telefona", rekao je Hadžić.

Naveo je da će 15 meseci "internet drvo" biti korišćeno gratis, dok će nakon toga u dogovoru Telekoma i lokalne samouprave biti dogovoreni dalji uslovi korišćenja. 

Ministar Ružić i izvršna direktorka NALED Violeta Jovanović obišli su i udruženje "Miris zavičaja" koje okuplja nezaposlene žene iz ruralnih predela koje izrađuju tradicionalne rukotvorine čiji bi plasman trebalo da se obezbedi kroz saradnju sa državnim, lokalnim institucijama i privredom.

Opština Dimitrovgrad kao drugoplasirana po broju poslatih računa u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" dobila je 20.000 evra i besplatnu zonu vaj-faj interneta.

Ministar Ružić je istakao da su građani ove opštine pokazali veliku želju za borbu protiv sive ekonomije i pokazali kako direktno mogu uticati na poboljšanje uslova života u svojoj zajednici.

"Ceo Pirotski okrug je bio veoma uspešan u ovoj nagradnoj igri čime su pokazali lojalnost prema svojoj državi, a u prvom kvartalu ove godine bilo je za 47 odsto više žalbi za neizdavanje računa što pokazuje veliku društvenu odgovornost građana", rekao je Ružić.

Ministar je istakao značaj uloge premijerke Ane Brnabić koja je započela ovaj projekat u okviru koga je poslato 85 miliona fiskalnih računa i slipova, a pripadajući PDV je bio devet miliona evra.

"Građani su sami izabrali gde će uložiti novac što je još jedan način da se pokaže kako treba da funkcioniše lokalna samouprava i kako država predstavlja servis građana", naglasio je Ružić.

Predsednik opštine Dimitrovgrad, Vladica Dimitrov rekao je da su osvojene nagrade mali deo onoga što borba protiv sive ekonomije donosi.

"Novac od poreza se izdvaja za ulaganje u socijalu, zdravstvo, školstvo. Besplatan internet značajan jer pokriva trg i centar gde najviše mladih boravi, a i estetski se uklapa u izgled naše opštine", rekao je Dimitrov.

Istakao je da će novac uložiti u turistički info-centar, jer je Dimitrovgrad posvećen turistima kojih ima najviše iz Bugarske.

"Pet do deset hiljada građana Bugarske mesečno dođe u Dimitrovgrad i imamo 500 noćenja preko vikenda. Turistički centar će omogućiti razvoj turističke ponude i sada će se nalaziti u centru da bude vidljiv i dostupan svima koji dođu", istakao je Dimitrov.

Ministar Ružić je obišao i novootvoreni Uslužni centar u okviru opštine Dimitrovgrad gde se sada na jednom mestu nalazi nekoliko službi.

"Tu se nalazi matičar, poreska administacija, dečija zaštita i služba platnog prometa. To će biti servis građana u pravom smislu, a sad ćemo na predlog ministra da razgovaramo sa MUP-om kako bi uveli i službu za izdavanje ličnih karata i pasoša", naveo je Dimitrov.

Violeta Jovanović iz NALED-a rekla je da su stanovnici Dimitrovgrada poslali preko 17.000 koverata, odnosno u proseku svaki građanin po dve koverte.

"Siva ekonomija se često ne posmatra kao nešto loše, već kao način da ljudi prežive, ali ima dosta poreske utaje i kriminala i zakidanja državnog budžeta. 'Vaj-faj drvo' i dodeljeni novac simbolički pokazuju vezu između plaćanja poreza i poboljšanja kvaliteta života koje plaćanje poreza donosi", istakla je Jovanović.

Jovanovićeva je podsetila da je nagradna igra prevazišla sva očekivanja i da je sa 40 odsto građana Srbije koji su učestvovali tri puta premašila prosek Slovačke koja je bila najuspešnija u sprovođenju ove igre.

Vili Hadžić iz "Telekoma Srbija" rekao je da je besplatna zona interneta koja se naziva i "internet drvo" u potpunosti domaći proizvod.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво