Šefovi koje bi svako poželeo

Rad u teškim uslovima za minimalnu platu – praksa je kojoj pribegava većina privatnika. Međutim, u Crnoj Gori i Srbiji postoje i oni koji dokazuju da se još uspešnije može poslovati ako radnici, pored plate, dobiju i ono čemu se nikada nisu nadali od poslodavca.

Dve Danijele iz Bara imale su sreću da se zaposle kod istog poslodavca, od koga su pre tri godine nagrađene automobilima. Dele kancelariju, obe imaju po troje dece, a od vlasnika firme uskoro im stižu i noviji automobili.

"Lepo je živeti u uverenju u ovakvoj državi, u ovakvom sistemu koji ništa ne vrednuje, da jedan poslodavac zna i ceni trud svojih radnika i želi da ih unapredi, što nam daje dalju motivaciju da bolje radimo", kaže radnica preduzeća "Cakan sport" iz Bara Danijela Roćenović.

Danijela Hodžić, radnica preduzeća "Cakan sport" iz Bara, kaže da u preduzeću vlada porodični odnos i da su svi kao jedna porodica.

Osim što zaposlenima kupuje automobile, Radomir Novaković otplaćuje kredite, renovira stanove ili kuće, a trećina zaposlenih je krstarila Sejšelima, Bahamima, Mediteranom. Kao vlasnik lanca prodaje sportske opreme pomaže brojnim nevoljnicima, zbog čega mu je dodeljena najveća crnogorska nagrada za filantropiju – Iskra.

Radomir Novaković Cakan kaže da ne računa kao filantropiju to što je pomogao ljudima iz firme.

"Samo to računam kao jedan vid zarade koju su oni zaradili, a nisu bili svesni da su je zaradili", objašnjava Novaković. 

Da bi još više pomagao sugrađanima, ušao je nedavno u politiku i postao predsednik Skupštine u Baru. Radomir Novaković se odrekao plate, dnevnica i svega što mu kao funkcioneru pripada iz opštinske kase Bara. Iz tog fonda više od 15.000 evra otišlo je u humanitarne svrhe.

Jeste retkost, ali i u Srbiji ima zaposlenih koji letuju o trošku poslodavca. Takva se prilika pružila Užičanki Olgici Adžić.

"Ja sam želela jako dugo od studentskih dana da idem u Barselonu i onda sam išla u Barselonu i bilo mi je divno", ističe radnica Marketa "Prehrane" Olgica Adžić.

Osim Olgici, požeški privrednik Mile Vukojčić do sada je obezbedio letovanje za trećinu zaposlenih, a planira da za svih 170 obezbedi odmor, po izboru, u Grčkoj ili Crnoj Gori. Osim toga, zaposleni imaju i trinaestu platu, ne rade za minimalac, a kod poslodavca su im uvek otvorena vrata.

"Najbitnije je i da taj kolektiv koji tu radi bude zadovoljan, i po meni, tad će se postići najbolji rezultati. A sve što se radi pod tenzijom, pod nekim naredbama, pod ovim, pod onim – to ne može da funkcioniše. To trenutno funkcioniše, ali na kraju ne daje dobre rezultate", smatra Mile Vukojčić.

Pozitivna energija koja vlada između poslodavca i zaposlenih, možda je zbog toga nedavno u marketu Vukojčića u Požegi privukla iz divljine i jednu preplašenu srnu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво