Republika Koreja donirala Srbiji pet ambulantnih vozila

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će pet najsavremenijih vozila hitne pomoći koja su donacija Koreje biti upućena u Sremsku Mitrovicu, Šid, Vranje i Suboticu a da će jedno vozilo dobiti Beograd.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je vrednost pet ambulantnih vozila koja je Srbija dobila od Koreje 285.000 dolara.

"To je samo deo pomoći koju je Republika Koreja dala i koja je deo bespovratne pomoći koja je potpisana u februaru u ukupnom iznosu od 500.000 dolara", rekao je Đorđević novinarima u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Naveo je da Koreja ima "veliku volju da pomogne Srbiji u trenucima kada je teško".

"U ovom trenutku nešto što nas najviše opterećuje je migrantska kriza. Nastavićemo da brinemo i o migrantima i o građanima Srbije", rekao je ministar.

Naveo je da se vodilo računa da vozila budi korišćena u gradovima koji su na migrantskoj ruti.

"Još jednom bih podsetio da su svi relevantni činioci iz sveta koji se bave migrantima imali samo reči hvale za ono što Srbija uradila i tim koji se bavio migrantima za njihovo zbrinjavanje. Ponosan sam na ono što su radili zdravstveni radnici", naveo je Đorđević i dodao da nije pravljena nikakva razlika između migranata i građana Srbije.

Ambasador Republike Koreje u Srbiji Ju Dae Jong je rekao da je bio iznenađen posvećenošću Srbije u rešavanju problema migrantske krize i saosećajnosti srpske Vlade i Srpskog naroda prema migrantima.

Naveo je da Koreja želi da nastavi da pruža podršku Srbiji kada je u pitanju migrantska kriza i izrazio nadu da će ovih pet vozila pomoći zdravstvenom sistemu Srbije, prenosi Beta.

Lončar: Vozila će pomoći da se građani osećaju sigurnije 

Nakon potpisivanje sporazuma, ministar Zlatibor Lončar je zahvalio narodu Republike Koreje, ambasadoru Ju Dae Jongu i ministru Đorđeviću, koji je doneo odluku da se donirana vozila sem za migrante na rutama koriste i za pomoć građanima Srbije, prenosi Tanjug.

"Neizmerno hvala jer koliko god da ima vozila, do sada smo ih stotinu novih nabavili, ona su neophodna. Ta vozila prelaze i po milion kilmetara, to su te pokretne bolnice bez kojih ne možemo da funkcionišemo", rekao je Lončar novinarima.

Važno je, kaže, da ta vozila budu u dobrom stanju i da imaju dobru opremu i ističe da što je dobra oprema i isprava vozila omogućavaju ekipama hitne pomoći koji rade i bore se za ljudske živote da pruže blagovremenu i dobru pomoć.

Navodi da su svi relevantni činioci iz sveta i Evrope koji se bave migrantima imali samo reči hvale za ono što je Srbija uradila u zbrinjavanju migranata, te da je ponosan i na ono što su uradili zdravstveni radnici.

U zbrinjavanju onih kojima je zdravstvena pomoć potrebna, rekao je Lončar, nismo pravili razlliku između migranata i naših građani.

"Dobili su aposlutnu pomoć, lečeni su, neki su operisani, neke žene su se i porodile ovde. Sve ono što bi dobili i u svojoj zemlji, dobili su i ovde, o trošku države Srbije. Ova vozila će pomoći da se građani osećaju sigurnije i da im se ukaže mnogo bolja pomoć", rekao je Lončar, prenosi Tanjug.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се