Obeleženo 200 godina od smrti Karađorđa

Na Oplencu je obeležena 200. godišnjica smrti vožda Đorđa Petrovića Karađorđa. Vođa Prvog srpskog ustanka ubijen je 25. jula 1817. godine u Radovanjskom lugu kod Velike Plane.

Svečana ceremonija započeta je polaganjem venaca kojima je odata počast Karađorđu, a nakon toga je izveden umetnički program.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodio je na Oplencu, kod Topole, državnu komemorativnu ceremoniju.

Nakon polaganja venaca kraj sarkofaga vožda Karađorđa, ministar Đorđević se obratio prisutnima i podsetio da je na današnji dan, pre dva veka, ubijen "čovek koji je dao ogroman doprinos da teška vremena pozne turske vladavine odu u istoriju".

Rekao je da je Karađorđe bio i ostao sinonim za narodnog vođu, velikog borca, idol i inspiracija generacijama koje su došle posle njega, i da je sanjao snove o ponosnoj i slobodnoj Srbiji.

Istakao je da Karađorđe nije dočekao da vidi slobodnu Srbiju, ali se inkorporirao u temelje države kakvu sada imamo.

Đorđević je rekao da se istorijski datumi obeležavaju i da se tradicija neguje "kako bismo se sećali onih bez kojih država koju danas imamo ne bi mogla biti stvorena" i podsetio da je Karađorđe bio više od vojskovođe, začetnik srpske državne uprave u vremenu kad su se osnivali sudovi, pošte, vojska i škole.

Ministar Đorđević je obraćanje zaključio rečima da "uprkos tome što je Karađorđe ubijen, niko nikad nije uspeo da ubije našu odlučnost da živimo u slobodnoj državi Srbiji", saopšteno je iz tog resora.

Uz državne i vojne počasti, kraj sarkofaga vožda Karađorđa vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola, kao i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво