Obnovljene barake za izbeglice u Krnjači

Fondacija "Ana i Vlade Divac" i Katolik rilif servis (Catholic Relief Services - CRS) obnovili su 13 od 18 baraka u okviru prihvatnog centra za izbeglice i migrante u Krnjači. Ukupna vrednost obnovljenih objekata je 1,2 miliona američkih dolara, a time je obezbeđen adekvatan smeštaj za 800 ljudi.

Izbeglice su u obnovljenim objektima obišli predstavnici Komesarijata za izbeglice, Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, Catholic Relief Services - CRS, Fondacije "Ana i Vlade Divac" i UNHCR.

Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, rekao je da u Srbiji trenutno boravi oko 5.000 izbeglica, a da smo u prethodne dve godine, kada je kroz našu zemlju prošlo milion izbeglih lica, pokazali da smo spremni da ispratimo i takve talase.

U ovom trenutku u objektima za smeštaj izbeglica ima mesta za 7.000 lica, rekao je Nerić, primetivši da sve manje njih dolazi u Srbiju, da se sada u Srbiji zadržavaju proseku tri do šest meseci, te da se u Ministarstvu nadaju da do novog talasa neće doći.

Inače, CRS je u Krnjaču uložio 1,2 miliona dolara, a zajedno s Fondacijom Divac za aktivnosti sa izbeglicama 3,5 miliona dolara.

"Naše aktivnosti nisu samo izgradnja i smeštaj, već i organizacija medicinske pomoći za izbeglice na pet lokacija i prevodilačke usluge, odnosno otklanjanje jezičke barijere koje izbeglice imaju u komunikaciji sa državnim organima, lekarima pre svega i nastavljamo da idemo u nekom pozitivnom smeru za njih i da boravak na teritoriji Srbije bude prijatan", rekao je Dino Mujanović, direktor kancelarije CRS za Srbiju.

Ana Koeshal, direktorka Fondacije "Ana i Vlade Divac" rekla je da im je CRS jedan od glavnih saradnika i donatora, te da su s njima radili u prihvatnom centru Kikinda i u Tutinu, koji će, dodala je, biti završen 31. avgusta.

"Radimo i u Vranju, završen je dečji kutak, a otvaramo uskoro i ambulantu u sklopu prihvatnog centra", navela je Koeshal.

Kako kaže, ulažu i u lokalne samouprave koje trpe teret izbegličke krize i u tom smislu je pomenula donacije za sedam škola i bolnice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи